Afvalophaling wordt duurder vanaf 1 januari

Illustratiebeeld
Nadia verhoft Illustratiebeeld
Vanaf 1 januari 2020 wordt het ophalen van GFT duurder. Omdat de huidige tarieven sinds de invoering van het diftarsysteem niet meer werden aangepast, was het tijd om deze bij te sturen. 

In Wijnegem neemt intercommunale IGEAN de afvalophaling aan huis voor haar rekening. IGEAN werkt voor de gemeente tegen kostprijs. Dat wil in de praktijk zeggen dat kosten én opbrengsten één op één worden afgerekend met de gemeente Wijnegem.

De ophaling van afval aan huis kost heel wat geld. Een heleboel directe en indirecte elementen beïnvloeden de kosten voor de inzameling en verwerking van het afval. Denk maar aan de hogere brandstofprijzen, de kost van files waar de ophaalwagens in belanden, de indexering van de lonen en de verhoging van werkingskosten voor onderhoud en infrastructuur.

Daarom voert de gemeente vanaf 1 januari 2020 een aanpassing door van de tarieven voor de DIFTAR-ophaling van gft. DIFTAR is de afkorting van geDIFferentieerde TARifering en past het eerlijke principe “De vervuiler betaalt, de voorkomer bespaart” toe. Hoe minder afval je meegeeft, hoe minder je moet betalen. Met dit systeem hoopt de gemeente zoveel mogelijk afvalpreventie en scheiding aan de bron te stimuleren.

Overzicht van de vorige en nieuwe retributies

Gebruiksrecht 40 l (€/maand) 0,25 blijft 0,25
Gebruiksrecht 120 l (€/maand) 0,75 wordt 0,90
Gebruiksrecht 1100 l (€/maand) 6,00 wordt 7,20
Lediging 40 l (€/lediging) 0,10 wordt 0,12
Lediging 120 l (€/lediging) 0,25 wordt 0,30
Lediging 1100 l (€/lediging) 2,50 wordt 3,00
Verwerking gft (€/kg) 0,085 wordt 0,10
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.