ACOD blokkeert sluis tegen plannen Homans

De socialistische vakbond ACOD blokkeerde verschillen sluizen in Vlaanderen waaronder die van Wijnegem. Het ACOD voert zo actie tegen de maatregelen die Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) en de Vlaamse regering plannen rond een hervorming van het ambtenarenstatuut. Aan de sluis van Wijnegem stonden stakingsposten, waar een twintigtal personeelsleden is komen opdagen. Een vijftigtal schepen kon daardoor de sluis niet passeren. Hoelang de vakbond wil doorgaan met de actie, zal vandaag duidelijk worden. "Wij gaan door tot minister Homans de voorstellen van tafel haalt voor iedereen, want blijkbaar heeft minister Weyts morgen een gesprek met de beroepsvereniging voor loodsen om onder andere voor deze categorie aanvullende maatregelen en zelfs mogelijk een verzekering tegen inkomensverlies af te spreken. Iedere Vlaming gelijk, maar de sterkste beroepsklasse wat meer gelijk", zo klinkt het bij ACOD.

Zoersel en Malle hand in hand tegen kanker

De gemeentes Zoersel en Malle starten een gezamenlijke sensibiliseringscampagne in de strijd tegen kanker. Bedoeling is dat meer mensen zich preventief laten screenen.


"De Vlaamse overheid financiert binnen bepaalde doelgroepen onderzoeken naar borst- baarmoederhals- en dikke darmkanker. Hoewel al vrij veel inwoners uit Zoersel en Malle zich preventief laten screenen willen we dat cijfer toch nog optrekken", vertelt Zoersels OCMW-voorzitter Katrien Schryvers (CD&V). "Kanker vroeg opsporen kan immers levens redden."


"Om die reden gaan we de screenings promoten", pikt Malles OCMW-voorzitter Wouter Patho (N-VA) in. "Zo gaan we morgen (vandaag, red.) met een infostandje op de markt in Zoersel staan en organiseren we lezingen over kanker. Verder plaatsen we in de twee gemeentehuizen een wensboom waar je een positieve boodschap kan achterlaten voor mensen die tegen kanker vechten. Eind dit jaar worden die wensen dan afgegeven op de afdeling oncologie van het Sint-Elisabethziekenhuis van Malle. Hopelijk kunnen de patiënten er wat moed uit putten." (KDC)