Woekerplant net op tijd geruimd voor hondenzwemming

De organisatoren van de hondenzwemming zijn klaar voor hun evenement.
Henk Deleu De organisatoren van de hondenzwemming zijn klaar voor hun evenement.
Ze zijn er klaar voor, de organisatoren van de hondenzwemming in Sint-Baafs-Vijve. De organisatie maakte zich enkele maanden geleden nog zorgen in onze krant. De exotische plant 'waternavel' had de hele Leiearm overwoekerd. De veiligheid van de honden zou mogelijk zelfs in het gedrang komen als de plant niet weggehaald zou worden.

"Maar deze week is een gespecialiseerde firma, in opdracht van de gemeente, de plant komen weghalen", zegt Vincent Herman. "De berg groen die uit het water is weggehaald, was reusachtig." En ook de aannemer die werken uitvoert op het dorpsplein van Sint-Baafs-Vijve, heeft de nodige voorzorgsmaatregelen genomen, zodat het evenement vlot kan doorgaan dit weekend. Zo liggen er onder meer grote platen op de Sint-Bavostraat, die nu nog niet afgewerkt is.


De kans is groot dat dit de laatste editie van de hondenzwemming is, zonder dat het evenement een erkenning draagt als immaterieel cultureel erfgoed. Het dossier met een erkenningsaanvraag is immers zo goed als klaar om ingediend te worden. "We moeten nog enkele laatste details afwerken, en nog wat nota's toevoegen, maar de eindspurt is wel degelijk ingezet", zegt Bert De Smet, die zich de voorbije jaren wat heeft opgewerkt als trekker van de erkenningsaanvraag.


Dierenrechtenorganisatie Gaia is ook twee keer op bezoek geweest, en de organisatie heeft geprobeerd zoveel mogelijk rekening te houden met hun aanwijzingen. "En ons evenement is er alleen maar diervriendelijker en efficiënter door geworden", zegt De Smet. Het dossier wordt ingediend op 15 november. In december spreekt een adviescommissie rond cultuurerfgoed zich uit, de Vlaamse regering zou dan in januari al kunnen beslissen. "We mogen het vel van de beer natuurlijk niet te vroeg verkopen, maar het ziet er goed uit", zegt De Smet. "Tijdens de opmaak van het dossier ben ik al een aantal keren in contact gekomen met mensen uit de adviescommissie, en die klonken toch zeker positief."


Ook dit jaar zijn ook extra events voorzien: er is onder meer een rommelmarkt en een vuurspektakel op zaterdag, en zondag is er een optreden van het internationaal travestiegezelschap Fabulous.


Meer info op www.hondenzwemming.be . (JME)