Vrienden richten vzw op om muco-onderzoek te steunen

Peter Follens, Yves vanden Bussche, Mathias Lambrecht, David D'Hoop, Olivier Van Canneyt en Frank Soetaert.
Foto JME Peter Follens, Yves vanden Bussche, Mathias Lambrecht, David D'Hoop, Olivier Van Canneyt en Frank Soetaert.
Een groep jeugdvrienden uit Wielsbeke en Waregem hebben Vzw voor Kinderen opgestart. Ze willen activiteiten organiseren ten voordele van het wetenschappelijk onderzoek naar mucoviscidose. "Een van ons heeft een kindje met die ongeneeslijke ziekte. We wisten meteen: we móeten iets doen."

De vrienden gingen allemaal samen naar dezelfde school in Wielsbeke, en zijn daarna altijd contact blijven houden. "Toen een van ons vader werd van een kindje met mucoviscidose, was het voor ons meteen duidelijk dat we niet gewoon konden toekijken aan de zijlijn."


"Mucoviscidose of taaislijmziekte is een van de weinige ongeneeslijke ziekten in ons land", steekt de papa van wal. "In de jaren '60 haalden de meeste muco-patiëntjes hun eerste communie niet eens", vertellen de anderen. "Nu is de levensverwachting gestegen tot 35 jaar. Als het wetenschappelijk onderzoek de komende 30 jaar nog eens zo'n grote sprong voorwaarts maakt, dan kan het kindje van onze vriend misschien nog een min of meer normale levensverwachting halen. Net dat willen we bereiken met onze vzw." Om geld in te zamelen zal de groep onder meer een bevoorradingspost bemannen voor de wielertoeristenrit Dwars door Vlaanderen op 21 maart. Hun vergoeding gaat naar de vzw. Enkelen van de groep zullen deelnemen aan de Dodentocht, en zich laten sponsoren. Op 25 april komt komiek Koen Dewulf optreden in OC Leieland ten voordele van de vzw, enz.


Meer info via Facebookpagina Vzw voor Kinderen. (JME)