Strengere boetes voor wie geen drank van de gemeente afneemt, Chiro al meteen op de vingers getikt

Gebruikers van gemeentelijke infrastructuur moeten drank afnemen van de gemeente. Wie dat niet doet, krijgt voortaan een boete van 500 euro.
ANP Gebruikers van gemeentelijke infrastructuur moeten drank afnemen van de gemeente. Wie dat niet doet, krijgt voortaan een boete van 500 euro.
Een aanpassing in het Wielsbeeks reglement op de reservering van infrastructuur zorgde voor wat discussie op de gemeenteraad. Volgens gemeenteraadslid Wout Verheye kregen de leden van Chiro Elckerlyc Sint-Baafs-Vijve meteen al - ten onrechte- een waarschuwing voor een boete van 500 euro. Hij klaagt ook het gebrek aan overleg aan tussen het gemeentebestuur en de jeugdbewegingen.

Begin deze maand heeft het gemeentebestuur de boetes verzwaard voor inbreuken bij het gebruik van infrastructuur. Gebruikers van gemeentelijke infrastructuur moeten drank afnemen van de gemeente. Wie dat niet doet, krijgt voortaan een boete van 500 euro. Bij evenementen waar meer dan 100 personen aanwezig zijn, wordt dat meteen 2.000 euro. Als er binnen gerookt wordt, wordt 500 euro aangerekend, en de accommodatie onderverhuren is ook weer goed voor een boete van 500 euro.

Volgens Wout Verheye (N-VA) is die aanpassing zonder overleg gebeurd met de jeugd. “Het is toch de bedoeling dat een reglement dat opgelegd wordt, gedragen wordt door de doelgroep waarop dat reglement van toepassing is. Ik snap niet waarom het gemeentebestuur zoiets volledig eenzijdig beslist.” Nog volgens Wout Verheye kregen de leden van Chiro Elckerlyc Sint-Baafs-Vijve meteen al een waarschuwing voor een inbreuk op het reglement. “Bij een controle vond een toezichter flessen water in de frigo, die op een evenement een dag later -op een ándere locatie welteverstaan- zouden gebruikt worden. Daar kreeg de jeugdbeweging meteen een waarschuwing voor, zonder dat ze de kans kregen om uit te leggen wat die flessen daar deden. 500 euro is véél geld voor een jeugdbeweging.”

Profiteren

Burgemeester Jan Stevens (CD&V) nuanceert het verhaal van Verheye. “Het klopt dat in onze infrastructuur geen eigen drank gebruikt mag worden. Die regel wordt geregeld met de voeten getreden. Recent hadden we nog een galabal waar maar liefst 13 vaten bier werden binnengesmokkeld. De organisatoren hebben met plezier de 150 euro boete betaald die we vroeger aanrekenden voor die inbreuk. Dit soort toestanden willen we vermijden.”

Volgens Stevens heeft de Chiro géén waarschuwing gekregen. “Ik heb daar althans zeker geen weet van. Met die verhoging van de boete viseren we immers niet onze lokale jeugdbewegingen, maar de organisaties die echt profiteren van ons. Wat het gebrek aan overleg betreft met de jeugd: onze jeugdconsulent zit elke maand samen met de jeugdraad. Het is wel degelijk de bedoeling om hen te betrekken bij ons beleid. We hebben ook nog nooit signalen gekregen vanuit de jeugd dat we tekort schieten op dat vlak. Mocht dat zo zijn, is dat zeker iets waar we extra willen op inzetten.”

Wout Verheye (N-VA)
N-VA Wielsbeke Wout Verheye (N-VA)Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.