Ruziënde Poolse bouwvakkers uit veel te krappe rijwoning gezet, na klachten over geluidsoverlast

De politie viel de woning in de Bavikhoofsestraat woensdagmorgen iets na vijf uur binnen.
Hans Verbeke De politie viel de woning in de Bavikhoofsestraat woensdagmorgen iets na vijf uur binnen.
Negen Poolse bouwvakkers die al een tijd in een bescheiden huurwoning langs de Bavikhoofsestraat wonen en daar frequent voor overlast zorgen, moeten op zoek naar een ander onderkomen. Woensdagmorgen vielen de politie en de Wooninspectie binnen in het huis. Het dossier wordt overgemaakt aan het parket.

Na klachten van maandenlange overlast besloot burgemeester Jan Stevens (CD&V) in te grijpen. “Geluidsoverlast, vooral bij goed weer en meestal ook ’s avonds laat, was de voornaamste klacht”, zegt Stevens. “Maar ook het regelmatig geruzie tussen de bewoners zorgde voor ergernis in de buurt. De situatie kon niet langer getolereerd worden.” Woensdagmorgen, iets na vijf uur, viel de politie samen met de Wooninspectie het huis vlak naast het Q8-tankstation binnen. “Dat gebeurde zo vroeg omdat we vreesden dat de bewoners anders al konden vertrokken zijn naar hun werk. Bij dit warme weer beginnen de bouwvakkers vaak vroeger aan hun dagtaak.”

Slechte leefomstandigheden

In het pand werden liefst negen volwassen mannen aangetroffen. “Ze betaalden maandelijks elk individueel een vrij fors bedrag om er te mogen wonen aan een niet onbesproken Belg”, weet Jan Stevens. “Die was op zijn beurt dan weer de officiële huurder van de woning.” De Belg verdiende dus flink op de kap van de Poolse bouwvakkers. “Eigenlijk gaat het om huisjesmelkerij”, zegt Stevens. “En bovendien was de eigenaar niet op de hoogte. De negen Poolse bouwvakkers moesten een ander onderkomen zoeken en hebben dat inmiddels gevonden in het Roeselaarse. Ik hoor dat ze daar allemaal samen terechtkunnen in één woning. De politie heeft een proces-verbaal opgemaakt van de feitelijke toestand. Het dossier verhuist straks naar het parket en ook het arbeidsauditoraat is ingelicht om na te gaan of er sprake is van illegale tewerkstelling.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.