Opnieuw Koudevoetentocht op Hondenzwemming

ERKENNING IMMATERIEEL CULTUREEL ERFGOED WORDT GEVIERD MET VUURWERK

De organisatoren met een hond aan de Leie. Zondag zwemmen er zo'n 50 tot 75 naar hun baasje toe.
Foto Deleu De organisatoren met een hond aan de Leie. Zondag zwemmen er zo'n 50 tot 75 naar hun baasje toe.
Het belangrijkste evenement in Sint-Baafs-Vijve is dit weekend niét de gemeenteraadsverkiezing, maar de jaarlijkse Hondenzwemming. Die kreeg in januari eindelijk een erkenning als Immaterieel Cultureel Erfgoed, en dat wordt gevierd met een vuurwerk.

Elk jaar nemen zo'n 50 tot 75 honden deel aan de hondenzwemming. De deelnemende viervoeters worden met bootjes naar de overkant van de Leie gebracht. Ze worden in drie groepen opgesplitst, naargelang hun grootte. Na het startsignaal moeten ze naar het water lopen, in de Leie springen, en om het eerst naar hun baasje zwemmen die hen staat te roepen vanop de andere oever. Het evenement lokt elk jaar 3.000 tot 5.000 bezoekers.


In januari kreeg de unieke traditie een erkenning als Immaterieel Cultureel Erfgoed. "Veel verandert dat op zich niet aan onze organisatie. We gaan blijven doordoen zoals we bezig zijn", zeggen bestuursleden Vincent Herman en André Naessens. "Maar we wilden het toch wel een béétje vieren, en vuurwerk leek daar wel een ideale manier voor te zijn. Het is al acht jaar geleden dat we de bezoekers van de zwemming nog eens op vuurwerk hebben getrakteerd."


Sinds enkele jaren is de hondenzwemming op zondag uitgegroeid tot een echt feestweekend. Dat wordt dit jaar afgetrapt met een nieuwigheid op vrijdag. "We werken samen met het jeugdvoetbal van KSC Wielsbeke. Die halen na een aantal jaren onderbreking opnieuw hun Koudevoetentocht van onder het stof, een wandeling met eetstops op verschillende plekken onderweg. Die wandeling is met 650 verkochte tickets meteen al uitverkocht. Onze tent staat er toch al van vóór het weekend, we stellen ze graag ter beschikking van zo'n mooi initiatief."


Voor het tweede jaar op rij gingen enkele trekkers van de Hondenzwemming langs in de 13 klassen van de basisschool in Sint-Baafs-Vijve om over hun evenement te vertellen. "We zijn daar vorig jaar al mee gestart, toen onze aanvraag om erkend te worden als Immaterieel Cultureel Erfgoed nog hangende was", zegt Herman. "We nemen die erkenning niet licht op. Als organisatoren van Immaterieel Cultureel Erfgoed zien we het als onze taak om die traditie door te geven naar de volgende generaties."

Kinderen

Ze vertellen er over de kleurwedstrijd die ze organiseren, en geven ook nog wat geschiedenis mee over de zwemming. "De meeste kinderen kennen onze Hondenzwemming intussen al. We proberen hen warm te maken om ook te komen, samen met hun ouders. Wie weet komen daar enkele toekomstige bestuursleden uit voort", lacht Herman.

N-VA-Voorzitter

Vincent Herman is trouwens voorzitter van N-VA Wielsbeke. Het wordt voor hem extra spannend dus zondag. "Mijn werk als penningmeester van de Hondenzwemming concentreert zich gelukkig vooral vóór en na de Hondenzwemming, waardoor ik toch wel nog wat tijd zal kunnen vrijmaken voor politiek, mocht dat nodig zijn."