Ook laatste centen weduwe naar goede doelen

INMIDDELS OVERLEDEN ANNIE DEWAELE SCHONK IN TOTAAL MILJOEN EURO WEG

De cheques werden pas gisteren uitgedeeld aan de drie goede doelen die Annie had gekozen.
Foto's Deleu De cheques werden pas gisteren uitgedeeld aan de drie goede doelen die Annie had gekozen.
Vorig jaar overleed Annie Dewaele uit Wielsbeke op 91-jarige leeftijd. Gisteren werden haar allerlaatste euro's geschonken aan het goede doel. De vrijgevige dame schonk de laatste twintig jaar van haar leven haar fortuin weg aan verschillende organisaties. Ze doneerde ongeveer een miljoen euro in het totaal.

Annie Dewaele is intussen al een jaar overleden, maar in Wielsbeke zijn ze haar nog niet vergeten. Nadat zij en haar man Jan Planckaert hun enige zoon Karel op 26-jarige leeftijd verloren aan lymfeklierkanker, besloten de twee om hun centen te schenken aan mensen die het nodig hadden. Daar hebben ze niet mee gewacht tot na hun dood. Het OCMW van Wielsbeke kreeg in 20 jaar tijd meer dan 500.000 euro van het koppel. Ook het Kinderkankerfonds kreeg wel eens een gulle gift toegestopt, net als de KULeuven, waar een fonds Planckaert-Dewaele werd opgericht, genoemd naar Annie en haar man. Ook de lokale afdelingen van Ziekenzorg en de gehandicaptenvereniging De Zonne van Wielsbeke kregen de voorbije 20 jaar één of meerdere schenkingen.

Annie Dewaele overleed eind vorig jaar, op haar 91ste.
Joyce Mesdag Annie Dewaele overleed eind vorig jaar, op haar 91ste.

Zuinige levensstijl

Jan werkte tijdens zijn carrière als gemeentesecretaris, Annie werkte jarenlang als verpleegster. "Jan kwam dan wel uit een gegoede familie, maar vooral hun zuinige levensstijl zorgde voor hun mooie spaarpot", zegt OCMW-voorzitter Filiep Devos. Na het overlijden van haar man, schonk Annie hun centen met mondjesmaat verder weg. Op haar 90ste verjaardag twee jaar geleden liet ze in deze krant nog optekenen dat ze geen geld over wilde houden op het einde van haar leven.

Drie goede doelen

Tot kort voor haar dood woonde ze nog zelfstandig thuis, tot ze ziek werd en naar het ziekenhuis werd gebracht. Ze overleed er eind oktober 2016. Haar laatste centen werden, op haar vraag, ook geschonken aan het goede doel. De drie goede doelen die ze had uitgekozen, mochten gisteren haar erfenis in ontvangst nemen. Het OCMW Wielsbeke kreeg nog eens 46.976 euro, het Kinderkankerfonds 27.967 euro, en het fonds in KU Leuven ook nog eens 46.939 euro.


"Wij zijn uiteraard enorm dankbaar voor deze schenking", zegt professor Yves Benoit van het Kinderkankerfonds. "Heel soms krijgen we wel eens schenkingen van die omvang, maar het spreekt voor zich dat die eerder uitzonderlijk zijn. Mevrouw Annie Dewaele heeft destijds onze organisatie uitgekozen, omdat ze haar enige zoon aan kanker is verloren. Dit is de derde schenking van ongeveer hetzelfde bedrag."

Pralines en éclair

"Annie heeft met haar giften meer dan een steen verlegd in de gemeente", zegt OCMW-voorzitter Filiep Devos.


"We hebben onder meer seniorenwoningen gebouwd met haar giften, en haar geld wordt ook gebruikt bij de vernieuwing van ons woonzorgcentrum. Annie wilde nooit iets in ruil voor haar schenkingen, enkel een bezoekje nu en dan. Ik ging er zo'n 3 tot 4 keer per jaar op bezoek als bedanking. Dan zorgde ze voor wat pralines en een eclairtje. Een hele fier dame was het, met een warm hart."