Ooigem wacht metamorfose

De nieuwe ontsluitingsweg die het zwaar verkeer uit het centrum moet bannen zal over grondgebied Crop's en Vandenavenne naar het kruispunt van de Zwaantjesstraat met de Oostrozebekestraat lopen.
Henk Deleu De nieuwe ontsluitingsweg die het zwaar verkeer uit het centrum moet bannen zal over grondgebied Crop's en Vandenavenne naar het kruispunt van de Zwaantjesstraat met de Oostrozebekestraat lopen.
Er staan deelgemeente Ooigem de komende jaren enorm veel werken te wachten, zo kregen ruim 200 inwoners te horen op een infovergadering. Een greep uit het aanbod: de riolering van maar liefst 2.000 woningen wordt ontdubbeld en alle straten waar die werken plaatsvinden worden heraangelegd. Er komt een ontsluitingsweg die de dorpskern moet ontlasten én de parking aan OC Leieland wordt uitgebreid.

Rik Spanhove van Aquafin mocht de uitgebreide uiteenzetting starten met de aankondiging dat de riolering van 2.000 gezinnen, goed voor 200.000 liter water, opgesplitst zal worden in een riolering voor regenwater, en één voor afvalwater. Het gaat om de woningen tussen de Kruishoek en Zwaantjeshoek, met onder meer de Desselgemsestraat, Wielsbeeksestraat, Peter Benoitstraat, Oostrozebeeksestraat, Meulebeeksestraat en Hulstersestraat.

De inwoners kregen een uitgebreide uitleg tijdens de infovergadering.
Joyce Mesdag De inwoners kregen een uitgebreide uitleg tijdens de infovergadering.

Werken in fasen

"Om de overlast zoveel mogelijk te beperken zullen die werken in verschillende fasen uitgevoerd worden", zegt Spanhove. "Er wordt in februari 2017 begonnen in het centrum van Ooigem, ter hoogte van het kruispunt van de Desselgemsestraat met de 1e Linie-Regimentstraat. Dan wordt er stroomopwaarts gewerkt in de richting van de Kruishoek." Het wordt meteen een zware start, want de hele maand zal de Desselgemsestraat daarvoor afgesloten zijn. Er is geen verkeer mogelijk van en naar Desselgem.


De rioleringswerken gaan overal gepaard met heraanlegwerken. "De grootste aanpassingen gebeuren aan het rondpunt in het centrum", zegt schepen Rik Buyse (N-VA). "Daar komt een knik in het wegdek, zodat het verkeer van Bavikhove er minder 'gezwind' rechtdoor kan rijden naar Wielsbeke." Daarnaast wordt de Wielseeksestraat verbreed, zodat er een middenberm aangelegd kan worden. "De verschillende fases zouden in de huidige planning net voor de zomer van 2018 afgewerkt zijn.

Fietsdoorgang

De ontsluitingsweg die zwaar verkeer uit het centrum van Ooigem moet bannen, komt er ook aan. De aanleg daarvan start in januari 2017, en moet in het najaar van volgend jaar afgerond zijn. De ontsluitingsweg zal vertrekken vanop de toekomstige KMO-zone op de voormalige Unilinsite, in de hoek van de Wielsbeeksestraat-Peter Benoitstraat en Schaapsdreef, en langs en over grondgebied Crop's en Vandenavenne naar het kruispunt van de Zwaantjesstraat met de Oostrozebekestraat lopen. Er komt een nieuwe weg parallel met de Zwaantjesstraat naar de Fabiolaan, waar een nieuwe rotonde zal worden aangelegd. Op die manier kan zwaar verkeer via de Fabiolalaan sneller naar de N382 en dus de E17.


In maart, april, mei en juni worden buizen gelegd tussen de Leie en de nieuwe site van Agristo, zodat het bedrijf water uit de Leie kan gebruiken bij productieactiviteiten. In het voorjaar van 2018 wordt een fietsdoorgang voorzien in de vorm van een koker onder de brug bij de drietrapsluis. In het voorjaar van 2017 start ook de aanleg van een trage weg tussen de Pontweg en het bestaande wandelpad aan de oude Leiearm.

Sociaal woonproject

Vanaf volgende week starten de werken voor de realisatie van een sociaal woonproject met 12 woningen aan de overkant van de Guido Gezellestraat. De parking van OC Leieland, die telkens er iets te doen is vaak te klein bleek, wordt, gepaard met die werken, uitgebreid met 90 plaatsen. Er komt daar ook een asverschuiving in de straat als snelheidsremmer.