Kinderen knutselen voor oorlogsherdenking

Leerlingen van de basisscholen poseren met de kunstwerken die ze hebben gemaakt.
Maxime Petit Leerlingen van de basisscholen poseren met de kunstwerken die ze hebben gemaakt.
Vanavond wordt in OC Leieland in Ooigem de Eerste Wereldoorlog herdacht tijdens de unieke voorstelling 'De Overkant'.

De Wielsbeekse folkpopband Folgazán brengt live de nummers van hun cd 'De Groote Oorlog van de Kleine Belg', allemaal nummers over de Eerste Wereldoorlog, en tijdens die nummers worden foto's van kunstwerken geprojecteerd.


Het zijn kunstwerken die lokale kunstenaars en de leerlingen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar van basisschool Springeling in Wielsbeke, De Vliegeraar in Sint-Baafs-Vijve en Vlinderbos in Ooigem maakten bij elk lied.

Oke Hoste (11) beeldde een soldaat die vol moed vertrok naar de oorlog uit maar die toch stierf tussen al het geweld.
Maxime Petit Oke Hoste (11) beeldde een soldaat die vol moed vertrok naar de oorlog uit maar die toch stierf tussen al het geweld.

Dagboeken

Tussen de verschillende nummers worden fragmenten uit dagboeken van soldaten en burgers gelezen.


"Het is heel belangrijk dat kinderen beseffen dat wij hier in onze streken ook nog oorlog hebben gekend, en dat vrede enorm belangrijk is', zegt Bart Oosterlinck, lid van Folgazán en meester van het zesde leerjaar van Springeling. "De nummers van Folgazán vertellen verhalen in de rand van de oorlog, onder meer over een oudere dame die sigaretjes en snoepjes kwam brengen naar de soldaten in de loopgraven, en over het meisje van 4 jaar oud dat door Belgische soldaten werd gevonden."


De leerlingen zijn alvast heel trots dat hun kunstwerken gebruikt worden voor de herdenking. Leonie De Winter (11) heeft de verwoesting van de loopgraven geknutseld met klei, verf en kroonkurken. Oke Hoste (11) heeft een soldaat uitgebeeld die vol moed vertrekt naar de oorlog, maar die dan toch sterft. Thomas Eeckhout (11) knutselde een verwoest dorpje na de oorlog met klei en tandenstokers en Ruben Libbrecht (10) knutselde de loopgraven en een slagveld met landmijn en prikkeldraad. Dit evenement maakt deel uit van GoneWest, de culturele herdenking van WO I door de Provincie West-Vlaanderen.


Meer info op www.gonewest.be. Tickets kosten 12 euro, jongeren tot 25 jaar betalen 4 euro, 60-plussers 10 euro.


(JME)

Leonie De Winter (11) knutselde de verwoesting van de loopgraven. Daarvoor gebruikte ze onder andere klei, kroonkurken en verf.
Maxime Petit Leonie De Winter (11) knutselde de verwoesting van de loopgraven. Daarvoor gebruikte ze onder andere klei, kroonkurken en verf.