Gewelf onder brug over Leie geeft geheimen prijs: cannabisplantage van zo’n 500 planten ontdekt

De professionele wietplantage in Wielsbeke.
kos De professionele wietplantage in Wielsbeke.
De politie heeft woensdagnamiddag een grote cannabisplantage ontdekt in een tunnelkoker onder een brug over de Leie in Wielsbeke. Op foto’s is te zien hoe er een professioneel ingerichte plantage is neergezet met voorziening van elektriciteit. De plantage werd ontdekt nadat er een brandje was ontstaan door kortsluiting.

Het was de brandweer die de ongelooflijke ontdekking deed. Een voorbijganger had gemerkt dat er zwarte rook uit een ventilatierooster van de brug vlakbij de Dertiende Liniestraat in Wielsbeke kwam. Na wat zoek- en klimwerk van de brandweer vonden ze een spleet met een deur aan de achterzijde van de brugkoker. Toen ze binnen gingen, konden de brandweermannen hun ogen amper geloven. In de koker stond een professioneel ingerichte cannabisplantage van zo'n 250 plantjes, rijp om te oogsten. 

Ernaast was ook nog een plantage gebouwd, daarvan waren de nog eens 250 plantjes recent geoogst. De plaats van de plantage is toch zeker opmerkelijk te noemen. De kwekers slaagden erin om ongezien zo’n grote professioneel ingerichte plantage te bouwen en te onderhouden. Ze hadden de plaats van elektriciteit voorzien. Daar ontstond nu dus een kortsluiting ter hoogte van een pvc-buis die begon te roken. 

Om de plantjes te onderhouden, stonden er twee zwembadjes om ze water te geven. Er lagen eveneens grote koolstoffilters, tientallen lampen die de plantjes voor voldoende licht konden voorzien en elektrische vuurtjes om de ruimte voldoende warm te houden. De elektriciteit tapten ze af van een cabine van Fluvius onder de brug. Die cabine dient om de signalisatie van stroom te voorzien. De kwekers die duidelijk van aanpakken weten, legden een een vertakking en verstopten de kabels onder klinkers. Op de toegangsdeur van de koker plaatsten ze aan de binnenzijde een vergrendelsysteem met magneten.

Oproep naar getuigen

De politie en het parket onderzoeken de zaak. “We roepen op tot getuigen die iets verdachts hebben opgemerkt rond de brug”, klinkt het bij het parket. “We zijn ook bezig met een onderzoek, maar voorlopig zijn nog geen verdachten opgepakt." Hoe lang de plantage al in de brug aanwezig was, is nog onduidelijk. “De laatste inspectie van die brug dateert van 2017", zegt Veva Daniëls van het Agentschap Wegen en Verkeer. “We controleren dan ook de het holle gedeelte onder de brug. Alle bruggen krijgen elke vijf jaar een inspectie, de volgende controle stond dus gepland in 2022. Die holle delen onder de bruggen hebben twee redenen, ze zijn goedkoper en wegen minder door op de pilaren van de brug. Meteen draconische maatregelen gaan we niet nemen, dit is zo uitzonderlijk. We gaan wel de toegang tot die holle gedeeltes beter afschermen.”

Trend komt overwaaien vanuit Nederland

Voor ons land is het de eerste keer dat we te maken krijgen met een wietplantage onder een brug. Het fenomeen is wel al langer gekend in Nederland. Zo vond de politie in 2016 al eens 450 wietplanten in een technische ruimte van een brug in Nieuwegein en vorig jaar werden er wietkwekerijen ontdekt onder bruggen in Utrecht en Haarlem. 

De professionele wietplantage in Wielsbeke.
kos De professionele wietplantage in Wielsbeke.
De professionele wietplantage in Wielsbeke.
kos De professionele wietplantage in Wielsbeke.
In deze tunnelkoker bevond zich de loods.
kos In deze tunnelkoker bevond zich de loods.
kos