Droogte bedreigt hondenzwemming

OOK EXOTISCHE WATERNAVEL BAART ORGANISATIE ZORGEN

Organisatoren Vincent Herman, Bert Desmet , Eddy Duyck , Koen Kesteloot en Paul Deblanc bij de oude Leiearm, waarvan het waterniveau heel laag is.
Henk Deleu Organisatoren Vincent Herman, Bert Desmet , Eddy Duyck , Koen Kesteloot en Paul Deblanc bij de oude Leiearm, waarvan het waterniveau heel laag is.
De aanloop naar de hondenzwemming in Sint-Baafs-Vijve verloopt ook dit jaar niet zorgeloos voor de organisatie. Vorig jaar staken de werken aan het dorpsplein ei zo na stokken in de wielen, dit jaar staat het waterniveau te laag door de aanhoudende droogte. "En de exotische plant 'waternavel' palmt stilaan de hele Leiearm in", zegt Vincent Herman. "Zo erg hebben we het nog nooit gezien."

Elk jaar nemen zo'n 50 tot 75 honden deel aan de hondenzwemming. Ze worden naar de overkant van de Leie gebracht met bootjes, en dan moeten ze zo snel mogelijk naar het water lopen, in de Leie springen, en om het eerst naar hun baasje zwemmen die hen staat te roepen van op de andere oever. Het evenement lokt elk jaar 3.000 tot 5.000 bezoekers .


Het is nog iets meer dan 10 weken voor in Sint-Baafs-Vijve de hondenzwemming opnieuw plaatsvindt, op 8 oktober. Elk lid van de organisatie houdt de kalender nauwlettend in de gaten. "Want het ziet er niet zo goed uit", zegt Vincent Herman van de organisatie. "Door de aanhoudende droogte staat het waterpeil in de Oude Leiearm véél lager dan normaal. Aan de kant waar de honden in het water springen, staat de eerste twee meter geen water meer."


En de organisatie ziet dat niet meteen goed komen. "Het is al sinds mei zo droog, het waterniveau is amper gestegen de laatste weken. Vandaag (gisteren nvdr.) is er een flinke bui gevallen, maar dat komt neer op een stijging van amper één cm. Dat is twee keer niets, hé. Het zal de komende weken nog flink moeten regenen, om dit nog goed te maken."


De organisatie krijgt bovendien ook nog eens af te rekenen met een ander probleem: de exotische, en alles overwoekerende plant 'waternavel', de Afrikaanse plant die een grote bedreiging vormt voor de diversiteit in stilstaand water. Vorig jaar moest die al bestreden worden in de Oude Leiearm in Menen, dat kostte de stad 100.000 euro.

Een beeld van de hondenzwemming van vorig jaar. De hond tracht zijn baasje te bereiken.
Joyce Mesdag Een beeld van de hondenzwemming van vorig jaar. De hond tracht zijn baasje te bereiken.

Grondige aanpak

"De voorbije jaren zijn er al meermaals pogingen gedaan om die plant weg te krijgen", zegt Herman. "Maar dat blijkt een heel moeilijke klus. Van zodra ook maar iets achterblijft, groeit de plant in een mum van tijd terug. Ik vrees dat enkel een grondige aanpak zal helpen. Het is heel moeilijk voor honden om daardoor te zwemmen, we willen uiteraard niet dat ze in de problemen komen. Vorig jaar hadden we er hier en daar al last van, maar zo erg als nu hebben we het nog nooit gezien."


De organisatie zal er alles aan doen om de hondenzwemming in de best mogelijk omstandigheden te laten doorgaan.

Uitbaggeren

"Desnoods moeten we de Leiearm wat uitbaggeren, als het waterniveau niet meer stijgt", zegt Herman. En ook de gemeente zal haar beste beentje voorzetten wat de waternavel betreft. "Tot voor kort werd de Oude Leiearm onderhouden door het Agentschap Natuur &Bos, maar dat onderhoud is nu onze verantwoordelijkheid", zegt schepen Magda Deprez. "We hebben gelukkig nog wat tijd, maar we zullen uiteraard ons best doen voor de hondenzwemming. Het is een enorm waardevol evenement voor onze gemeente."