Dieven aan de haal met 60.000 euro aan koperen kabels vanop dak vol zonnepanelen

Voor 60.000 euro aan koperen kabels gestolen vanop dak Balta
Alexander Haezebrouck Voor 60.000 euro aan koperen kabels gestolen vanop dak Balta
Alweer hebben koperdieven een zware slag geslagen in de regio. Deze keer gingen ze er vandoor met maar liefst 60.000 euro aan koperen kabels vanop het dak van het bedrijf Balta langs de Wakkensteenweg in Sint-Baafs-Vijve. “We gaan thermische bewakingscamera’s plaatsen”, klinkt het.

Op het dak van Balta langs de Wakkensesteenweg in Sint-Baafs-Vijve staan maar liefst 20.000 zonnepanelen die het bedrijf van energie voorzien. “Toen die zonnepanelen zondagmorgen niet meer werkten, dachten we dat één van de omvormers defect was”, vertelt Jo Beyen van Patronale Solar uit Hasselt die het dak van Balta huurt om er zonnepanelen op te plaatsen. “Toen een technicus ging kijken, bleek dat de koperkabels bij de zonnepanelen gestolen waren. Het gaat in totaal om meer dan 40 dikke koperkabels van in totaal zo’n zeven kilometer lang. In totaal zijn die kabels ongeveer zo’n 60.000 euro waard. De dieven moeten erg goed geweten hebben waar ze mee bezig waren. Die kabels knip je niet zomaar door en samen wegen die ook wel een paar ton. Ik vermoed dat ze een kraan nodig gehad hebben om die kabels van het dak naar beneden te halen. Op camerabeelden is te zien hoe de dieven omstreeks 2.30 uur de buitenverlichting uitschakelen, daarna zijn ze rustig hun gang gegaan.” Voor Balta zelf zijn de gevolgen van de koperdiefstal erg beperkt.

Echte plaag

Het is lang niet de eerste keer dat Patronale Solar, een joint venture dat eigenaar is van zonnepanelenparken, te maken krijgt met koperdieven. “Dit is de derde keer in enkele maanden tijd”, zegt Jo Beyen. “Bij een bedrijf in Mechelen maakten we het al twee keer mee. Het is een echte plaag geworden en wordt een groot probleem voor ons. Het leggen van nieuwe koperdraden op het dak van Balta zal meer dan 70.000 euro kosten, de volledige herstellingswerken zullen ook maanden duren. We gaan nu wel thermische bewakingscamera’s plaatsen, die ’s nachts mensen kunnen herkennen. Die zullen ook de dieven kunnen aanspreken en verzoeken het dak te verlaten, indien niet wordt de politie verwittigd.”

In onze regio gingen koperdieven in februari ook al aan de haal met zo’n 1.000 kilogram koper vanop het dak van diepvriesgroentenbedrijf d’Arta in Ardooie.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Vaelen

  Als ze zomaar de buitenverlichting uitschakelen, dan zullen ze dat ook doen met die cameras die ze nu gaan plaatsen.

 • Alec Verbruggen

  Gestolen van het dak van een bedrijf dat met gestolen geld van de maatschappij zonnepanelen heeft gelegd en daar ook nog eens onterecht subsidies voor trekt. Ik kan niet zeggen dat ik het erg vindt. De dieven hebben in ieder geval het geld gehaald waar het zit, dat kunnen we niet van onze politici zeggen.

 • Norbert Bauwens

  EUCHHHH, gaan ze "verzocht" worden om het dak te verlaten??????? Zeg dat dit een drukfout is hé. Waarom niet per direct de politie verwittigen zodat ze op heterdaad kunnen betrapt worden?? Ah ja juist, …..het gerecht heeft geen personeel genoeg en er is toch geen plaats meer in de gevangenis.

 • willy van der Wijk

  zal er nog maar bijkomen bewaking met sensoren op alle daken !!!!!!!!

 • Eddy Keulier

  Als ze het dak niet willen verlaten? Tja, dan zal je de koffie naar boven moeten brengen, en een handje helpen.