"We nemen bestuur niets kwalijk"

DORP BLIJFT ACHTER MET HALF OPGEBROKEN PLEIN NA FAILLISSEMENT AANNEMER

Sofie Sabbe en Daisy Verhaeghe van kinderopvang 't Pimpeloentje voor het plein.
Foto Mesdag Sofie Sabbe en Daisy Verhaeghe van kinderopvang 't Pimpeloentje voor het plein.
Het dorpsplein van Sint-Baafs-Vijve ligt er - gezien de omstandigheden - weer vrij goed bij. De puinhoop die achterbleef na het faillissement van aannemer Wegrovan, raakt stilaan opgeruimd. De inwoners nemen het gemeentebestuur niets kwalijk. "Hier kunnen ze niets aan doen." De hondenzwemming in oktober zal zeker kunnen plaatsvinden, verzekert het gemeentebestuur.

Begin mei werd het faillissement uitgesproken van aannemer Petillion uit Ieper. Hoewel aannemers Wegrovan en Petillion dezelfde eigenaar hebben, zou dat faillissement geen invloed hebben op de werken in Sint-Baafs-Vijve, zo werd Daisy Haydon (CD&V) schepen van Openbare Werken, verzekerd. Eind vorige week kwam dan toch het slechte nieuws: ook aannemer Wegrovan had de boeken neergelegd. De werken in Sint-Baafs-Vijve, die in april startten, waren stilgelegd. "We hebben meteen de buurtbewoners, de mensen van het André Demedtshuis, de kerkfabriek en de gebruikers van OC Den Aert het slechte nieuws verteld", zegt Haydon.

Maandenlange vertraging

Het faillissement van Wegrovan betekent immers meteen een maandenlange vertraging voor de dorpskernvernieuwing van Sint-Baafs-Vijve. "Aangezien er al een deel van de werken gebeurd is, moeten we een nieuwe opdracht formuleren en opnieuw een openbare aanbesteding uitschrijven", zegt Haydon. "Daarna moeten we een nieuwe aannemer selecteren. Het zal minstens tot november duren voor we opnieuw kunnen starten met de werken."


Het dorpsplein was inmiddels al half opgebroken. De diepste putten werden intussen dichtgegooid. "En onze mensen hebben het asfalt proper gemaakt", zegt Haydon. "De bergen aarde moeten we nog deels wegruimen en deels verplaatsen, en de Leiestraat krijgt nog een laagje verharding, zodat de bewoners daar niet met de voeten in de aarde zitten de komende maanden."

Begrip

De reactie van de bewoners valt al bij al nog mee. "Het is vervelend uiteraard. De hele weg werd opgebroken en nu blijven we hier achter in de aarde. Maar het gemeentebestuur kan hier absoluut niets aan doen", zegt Annie Vanthournout uit de Leiestraat. "Inderdaad", bevestigt Daisy Verhaeghe van kinderopvang 't Pimpeloentje. "Ze hebben ons goed geïnformeerd en doen hun best om dat hier zo snel mogelijk wat op te ruimen. Voor ons valt de overlast goed mee. We zijn gemakkelijk bereikbaar via de Sint-Bavostraat. Maar leuk is het uiteraard niet, zo'n half opgebroken plein voor de deur."


"We hadden de bui al zien hangen", zegt haar man Vincent Herman. Hij is actief in de organisatie van de hondenzwemming, het evenement dat elke tweede zondag van oktober georganiseerd wordt in het centrum. "Sommige dagen waren er amper twee arbeiders aan het werk. Geen goed teken." De hondenzwemming zal sowieso plaatsvinden in oktober. "We zitten vanavond samen met het bestuur om te bepalen hoe dit onze plannen kan veranderen, maar het gemeentebestuur heeft ons verzekerd dat ze er alles zullen aan doen om de hondenzwemming te laten doorgaan."