"Ik zal hun familiefoto's nooit verkopen"

HUISFOTOGRAAF VAN TEXTIELMAGNAAT DE CLERCK BLIJFT DISCREET

Een herinnering die Kris Van Parys nog steeds koestert: samen op de foto met George Bush en zijn vrouw.
Henk Deleu Een herinnering die Kris Van Parys nog steeds koestert: samen op de foto met George Bush en zijn vrouw.
Kris Van Parys (58) uit Meulebeke was jarenlang een van de 'huisfotografen' van Beaulieu-stichter Roger De Clerck, die vorige vrijdag is overleden. Hij maakte kiekjes op feestjes en stond op de eerste rij tijdens het bezoek van George Bush en Michail Gorbatsjov aan Wielsbeke.

De Meulebekenaar kwam per toeval in terecht in het milieu van de familie De Clerck. "Met de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen trokken we geregeld met een hele bende bruidskoppeltjes naar het buitenland om er op locatie huwelijksfotoshoots te doen", zegt Kris. "Op een van die reisjes, begin jaren '90, kwamen we in Spanje terecht in een hotel dat in handen was van de Beaulieu-groep. Ik ontmoette er Jan De Clerck, een neef van Roger De Clerck. Het klikte wel. Hij vroeg me een tijdje later of ik geen foto's wilde nemen op het huwelijk van zijn oudste dochter. Ze waren blijkbaar tevreden, want ik mocht ook op het huwelijk van de tweede dochter de honneurs waarnemen."

Wereldleiders Bush en Thatcher wonen het verjaardagsfeestje van Roger De Clerck bij.
BELGA Wereldleiders Bush en Thatcher wonen het verjaardagsfeestje van Roger De Clerck bij.

Rechtlijnig

Vooral zijn werkwijze viel in de smaak bij de familie, zegt Kris. "Ik draag 'discretie' enorm hoog in het vaandel. Natuurlijk heb ik op die feesten ook foto's genomen die buitenstaanders maar wat graag te zien willen krijgen. Ik ben daar heel rechtlijnig in. Als ik foto's neem in opdracht van een klant, dan zijn die enkel voor hem bestemd. Hij alleen beslist wie die foto's te zien krijgt. Ik begin niet rond te bazuinen wat ik allemaal gehoord en gezien heb."


Ook Roger De Clerck waardeerde de discretie van Kris. "In 1999 vroeg hij mij om de festiviteiten rond zijn 75ste verjaardag, met gasten als Margaret Thatcher en George Bush, en later ook nog Michail Gorbatsjov, in beeld te brengen. Ik heb toen vier collega-fotografen en drie cameramannen, van wie ik weet dat ze kwaliteit boden én even discreet als ik waren, opgetrommeld. 'Ik heb jullie vier dagen nodig. Ik kan nog niet zeggen waarvoor het juist is, maar het wordt een opdracht die je nooit meer zal vergeten.' Met die briefing moesten ze het doen", lacht Kris.

Niet tuk op pers

Het werd een onvergetelijke ervaring. "Roger De Clerck was niet zo tuk op de pers. De persfotografen mochten enkel in een voor hen voorbehouden vak wachten, wij mochten overal langs en tussen. Ik dacht nog, ik huur een paar stevige telelenzen, want ja, Bush, we zullen daar wellicht niet dicht bij mogen. Een paar minuten na zijn aankomst al kwam hij op me toegelopen. Ik kreeg een schouderklopje, en hij schudde me de hand. 'Hello, I am George Bush'. Ikzelf en mijn collega's hebben elk een foto kunnen scoren samen bij de president van de Verenigde Staten. Niet veel mensen hebben zo'n foto aan hun muur hangen, nietwaar?"


22.000 foto's werden er toen genomen. "Daar zitten er ook tussen die de buitenwereld beter niet te zien krijgt. Mensen die officieel vijanden zijn, die vrolijk samen een pint drinken, bijvoorbeeld. Ik heb meermaals 10.000, 15.000 of zelfs 20.000 euro aangeboden gekregen voor een foto, maar ik heb altijd geweigerd. Ook al is dat ook voor mij veel geld, ik heb mijn principes. Mijn vrouw en kinderen weten dat ook: ook na mijn overlijden mogen er geen foto's 'uitgedeeld' worden."


Later werd Kris nu en dan nog eens ingeschakeld. Zo fotografeerde hij het huwelijksfeest van Anthony die ooit ontvoerd werd, een kerstkaartje met een voltallige De Clerck-gezin op, enz. "Die opdracht voor De Clerck heeft mijn carrière destijds een flinke boost gegeven. Ik blijf hen daar nog altijd erkentelijk voor."