‘Donuts’ vormen nieuw herkenningspunt in Sint-Baafs-Vijve

De donutfenders rond de buispalen van de sluis beschermen schepen in geval van een aanvaring.
Seine Schelde Vlaanderen De donutfenders rond de buispalen van de sluis beschermen schepen in geval van een aanvaring.
Sinds woensdag kan je feloranje objecten zien dobberen op de Leie in Sint-Baafs-Vijve. Die hangen als beschermend omhulsel rond de buispalen van de sluis die De Vlaamse Waterweg daar bouwt.

Mocht een schip tijdens het in- of uitvaren van de sluis contact maken, dan vangt het speciale materiaal waaruit de omhulsels gemaakt zijn de impact op. Ze roteren ook mee, zodat de aanvaring geen averij nalaat. Ten slotte beschermen ze de achterliggende stuw en jachthaven wanneer een schip zou afdrijven.

Donutfenders

“De naam donutfender komt effectief van het gelijknamige gebak waarop de oranje omhulsels qua vorm gelijken. Alleen zijn diegene in Sint-Baafs-Vijve op maat gemaakt van schepen met meer diepgang”, klinkt het bij de Vlaamse Waterweg. “Ze dobberen op het water, zodat ze mee zakken en stijgen met het peil. Weinig waterbouwwerken hebben zulke omhulsels, waardoor de oranje schokdempers echt wel een herkenningspunt voor Sint-Baafs-Vijve zijn.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.