Wielerwedstrijd eert Rupske Lauwers

Hemiksem staat zondag opnieuw even stil bij wielerlegende Willy Lauwers. 'Rupske' - de bijnaam van de Hemiksemnaar, omdat hij zich door de kleinste gaatjes in het peloton kon wringen - wordt herdacht met zijn eigen Grote Prijs.

De Grote Prijs Rupske Lauwers, een organisatie van de lokale vereniging 'De Flintstones', is intussen aan zijn vijftiende editie toe. Om dat te vieren, kunnen 'De Flintstones' uitpakken met het Europees Kampioenschap voor cyclo-sportieven. De GP Rupske Lauwers is gespreid over twee wedstrijden. De eerste reeks telt tien ronden van 7 km, gaat van start om 13.30 uur en duurt tot 15.30 uur. Om 16 uur start de tweede reeks, met veertien ronden van 7 km, die aankomt omstreeks 18.30 uur. De start en aankomst vinden telkens plaats in de Assestraat.

Willy Lauwers werd op 17 april 1936 in Hemiksem geboren en maakte in de begindagen van zijn wielercarrière indruk door onder meer tweede te eindigen in de Scheldeprijs Vlaanderen en in de Zesdaagse van Antwerpen. Bij zijn eerste deelname aan Milaan - San Remo finishte hij meteen als 17de. In 1959 kwam de wielerbelofte op amper 22-jarige leeftijd om het leven bij een ongeval op de wielerpiste van Palma de Mallorca. (BCOR)

Willy 'Rupske' Lauwers was eind jaren 50 een van de populairste figuren in de Belgische wielersport.
Heemkring Heymissen Willy 'Rupske' Lauwers was eind jaren 50 een van de populairste figuren in de Belgische wielersport.