Vraag voor 20 getuigen en nieuwe onderzoeken in Schellebellemoord

Prosper Van Der Borght bij een bezoek aan het graf van zijn zoon Eddy.
Didier Verbaere Prosper Van Der Borght bij een bezoek aan het graf van zijn zoon Eddy.
De advocaten in de 'Schellebellemoord' willen voor het Gentse hof van beroep een twintigtal getuigen oproepen. Een advocaat van een van de beschuldigden wil ook dat er een aanvullend moraliteitsonderzoek gebeurt en de aanstelling van een deskundige om haar cliënte opnieuw te onderzoeken. Het hof beslist op 12 november.

Prosper Van Der Borght had samen met zijn dochter Belinda, met wie hij een incestueuze relatie had, het plan beraamd zijn zoon te vermoorden. Eddy werd op 11 juli 2011 doodgeschoten op de oprit van de woning van zijn vader in de Hekkergemstraat in Schellebelle. De correctionele rechtbank van Dendermonde veroordeelde de nu 77-jarige Prosper  tot 26 jaar cel. Zijn dochter Belinda kreeg 24 jaar, en de twee schutters 24 en 18 jaar cel. Allen gingen ze in beroep.

Kluwen van stellingen en familierelaties

Voor het hof in Gent moet nu het proces worden overgedaan en opnieuw wordt een lange lijst van getuigen gevraagd.  Prosper Van Der Borght was maandag zelf aanwezig in het hof, hij leek fel vermagerd sinds de vorige zitting. Vorig weekend kwam ook het nieuws dat de incestueuze relatie met zijn dochter Belinda voorbij is. 

De advocaten van Prosper, Kristiaan Vandenbussche en Julie Vandenbogaerde, dringen  in het hof aan op de komst van een tiental getuigen, onder wie de wijkagent die de relatie tussen Eddy en Prosper kent, enkele ambtenaren van de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) en de ex-vrouw van slachtoffer Eddy. 

"Dit dossier is een kluwen van stellingen en familierelaties. Het is ook belangrijk dat Prosper zelf zijn proces van dichtbij kan volgen. Soms is hij erbij, soms niet", menen Vandenbussche en Vandenbogaerde. 

Schutters David C. en Sabrina V. vragen geen extra getuigen, maar de advocate van V. vroeg wel de aanstelling van een nieuwe deskundige plus een aanvullend onderzoek om een actueel beeld van haar cliënte te geven. "De onderzoeken die gevoerd zijn, zijn niet meer up-to-date. Ze is bijvoorbeeld afgekickt van de drugs." Ook de burgerlijke partijen willen een zevental getuigen laten komen, zoals de wapendeskundige. 

Het openbaar ministerie verzet zich niet tegen het horen van getuigen, maar wel tegen nieuwe onderzoeken. "Het dossier is compleet", meent eerste advocaat-generaal Desterbeck. Wie komt getuigen en of er nieuwe onderzoeken worden bevolen, beslist het hof op 12 november. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.