Scheidsrechter legt match stil en roept alle spelers naar binnen na racistische opmerking van supporter: “Ik ben het kotsbeu”

Archiefbeeld.
Photo News Archiefbeeld.
De match tussen KVV Schelde en KFC Heusden in Schellebelle is afgelopen weekend stilgelegd na een racistische opmerking van een toeschouwer. Scheidsrechter Murad: “Ik hoef dit niet te pikken.”

“Je hoort elke match wel verwijten. Dat je een bril moet kopen, dat je blind bent, dat je er niets van kent.” Scheidsrechter Murad A. kan het weten. Hij leidt al tien jaar voetbalmatchen in goede banen, bij de jeugd én de eerste ploegen. Hij hoorde veel, maar zondag, tijdens de match tussen Schelde en Heusden in derde provinciale, ging een supporter van thuisploeg KVV Schelde een stap te ver.

“Terrorist!”, klonk het, toen de ref de bank van Schelde toesprak. Scheidsrechter Murad is namelijk van Arabische afkomst. Het was het sein voor de ref om er de brui aan te geven. Hij riep alle spelers naar binnen, en wilde aanvankelijk de wedstrijd affluiten.

Dieren

“Ik was kwaad, ja. Nog steeds", reageert hij, de dag na de match. “Sommige spelers en toeschouwers worden dieren tijdens voetbalmatchen . Ik beschouw dat echt niet meer als mensen. En zondag was ik het kotsbeu. Matchen fluiten is nog steeds mijn hobby. Ik sta daar op mijn zondagnamiddag, en dan hoor ik zoiets. Dan hoeft het voor mij niet meer.”

Uiteindelijk stapte Murad wel opnieuw het veld op. “De spelers en bestuursleden lieten me weten dat ze het niet kunnen vonden, wat die supporter geroepen had. Ik wilde hen ook niet straffen. Dus we hebben verder gespeeld.” KVV Schelde riep met de micro wel af dat zulke racistische uitlatingen niet getolereerd worden. De supporter in kwestie werd aangesproken op zijn gedrag, en was naar verluidt bijzonder onder de indruk van het gebeuren.

Te tolerant

Na het incident bleef het opvallend kalm langs de zijlijn, bevestigen beide teams. “Het heeft gewerkt, hé”, zegt ref Murad droog. “Wij scheidsrechters hoeven dit allemaal niet te pikken. Ik vind dat de KBVB, de Belgische voetbalbond, te veel toelaat. Ze gaan er te vaak van uit dat we de opmerkingen niet te persoonlijk mogen nemen. Maar we worden veel te tolerant", aldus Murad.

De trainer van Heusden en de voorzitter van Schelde lieten aan onze redactie weten dat ze achter de actie van de scheidsrechter staan. “Zulke opmerkingen zijn totaal ontoelaatbaar”, klonk het aan beide zijden. De match tussen Schelde en Heusden eindigde op 3-3. 
52 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Baeyens

  Die man voelt zich wel érg aangesproken door dat verwijt.

 • Paul Van den Bruel

  Mr Murad heeft natuurlijk gelijk, maar het woord 'racist' wordt te pas en te onpas gebruikt.

 • William Van Den Berghe

  Ja, er staat nu eenmaal wat volk van bedenkelijk allooi rond een voetbalveld.

 • Jozef Verlinden

  Die kertel hadden ze moeten, buitensmijten en een verbod opleggen om nog binnen te komen.

 • Marcel Vanalderweireldt

  Scheidsrechter moet zich met zijn match bezig houden en niet met politiek!