Meer dan duizend soorten fauna en flora waargenomen in Kalkense Meersen

Het hele weekend gingen specialisten op zoek naar fauna en flora in de Kalkense Meersen
Jean Marie Broeckaert Het hele weekend gingen specialisten op zoek naar fauna en flora in de Kalkense Meersen
Afgelopen weekend namen specialisten, werkgroepen, wetenschappers en vrijwilligers meer dan duizend verschillende soorten fauna en flora waar in het natuurgebied van de Kalkense Meersen in Wichelen, Laarne, Berlare en Wetteren. Een galappelwesp was de duizendste waarneming in het gebied langs de Schelde.

Natuurpunt Scheldeland lanceerde zaterdagvoormiddag het naslagwerk Meandertaal. Een lijvig boek over de geschiedenis, stand van zaken en toekomst van het meersengebied van ruim 800 hectare dat ze beheren. Daar koppelden ze een 1000 soorten weekend aan vast. Gedurende 48 uren werden weilanden, beken, plassen, bermen en de lucht afgespeurd naar de biodiversiteit van het natuurgebied. “We hadden nooit gedacht dat we duizend soorten konden vinden. Zaterdagavond werd de gewone steekmug als 500ste soort ingevoerd in de databank. Daarna stokte het een beetje”, zegt voorzitter Antoon Blondeel.

Boekvoorstelling Meandertaal Natuurpunt Scheldeland met onder meer Norbert De Batselier, deputé Leentje Grillaert en ere-deputé Jef Dauwe.
Didier Verbaere Boekvoorstelling Meandertaal Natuurpunt Scheldeland met onder meer Norbert De Batselier, deputé Leentje Grillaert en ere-deputé Jef Dauwe.

Het speurwerk resulteerde zondagavond in een waanzinnige 1008 verschillende planten, zoogdieren, vogels, mossen, sluipwespen, spinnen, weekdieren en andere organismen die in het gebied voorkomen. Zaterdagnacht werden nog nachtvlindervallen opgesteld. “En dat is slechts een momentopname. Zo vonden specialisten slechts een tiental vissen terwijl we zeker zijn van 25 soorten. Of telden we een 50-tal paddenstoelen terwijl er in de herfst veel meer groeien”, zegt Natuurpunt voorzitter Antoon Blondeel. “We telden ook meer dan honderd soorten waarvan we niet wisten dat ze in onze Meersen aanwezig waren. Dus ook wetenschappelijk is dit weekend een schot in de roos”, aldus Blondeel De teller zal de komende dagen en weken nog oplopen. Heel wat organismen zoals kranswieren worden nog microscopisch op naam gebracht. Het beklemtoont de immense biodiversiteit van het gebied.

Op zoek naar fauna en flora in de Kalkense Meersen
Jean Marie Broeckaert Op zoek naar fauna en flora in de Kalkense Meersen

Fietsstraat en voetgangersbrug

Het 1000-soorten weekend werd zaterdag op gang geschoten met de lancering van Meandertaal, een gloednieuw boek over de geschiedenis van de Kalkense Meersen. Politici van de gemeentes in het gebied beloofden alvast een aantal bescherm- en verkeersmaatregelen om het gebied te vrijwaren van harde recreatie. Ook een fietsstraat op de Tragelweg behoort tot de mogelijkheden. De recente Sigma werken maakten van het gebied één van de grootste trekpleisters voor waadvogels in Oost-Vlaanderen en momenteel wordt ook de Oude Schelde weer opengelegd. In de nabije toekomst moet een voetgangersbrug het gebied nog toegankelijk maken voor wandelaars van oost naar west. Kortom, de toekomst van de Kalkense Meersen als groene long van Oost-Vlaanderen oogt fraai.

Boekvoorstelling Meandertaal Natuurpunt Scheldeland met 1000 soortenweekend en kinderanimatie.
Didier Verbaere Boekvoorstelling Meandertaal Natuurpunt Scheldeland met 1000 soortenweekend en kinderanimatie.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.