Extra vloedgeul in overstromingsgebied moet knijtenprobleem aanpakken

Een extra geul moet voor een betere doorstroming in het gebied zorgen.
Vlaamse Waterweg Een extra geul moet voor een betere doorstroming in het gebied zorgen.
De Vlaamse Waterweg heeft in het ontpolderde gebied Wijmeers in Schellebelle een bijkomende brede vloedgeul gegraven in de strijd tegen de knijten of kleine steekmuggen die het gebied en de dorpsbewoners teisteren. De geul is via drie openingen verbonden met de Schelde en moet voor extra doorstroming van water zorgen waardoor slib en voedingsstoffen uit het gebied spoelen. Op die manier kan de knijt zich moeilijker voortplanten.

“De uitgevoerde graafwerken richten zich op de larven van de knijten. Overlast door volwassen knijten willen we verminderen door ze af te vangen. Dat kan gebeuren met speciale vallen die knijten en muggen lokken en vervolgens doden”, meldt De Vlaame Waterweg.

De komende weken zullen er drie verschillende valtypen worden uitgetest. “We gaan na of dergelijke vallen echt de aantallen knijten kunnen verlagen, welke valtypes het meest efficiënt zijn en hoe gebruiksvriendelijk ze zijn. De vallen zullen worden geplaatst in enkele tuinen en worden opgevolgd door experts van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Op die manier willen we snel te weten komen of dergelijke vallen ons kunnen helpen en welk type we dan best gebruiken.”

Aan de ingang tot het ontpolderde gebied, waarschuwt een bord op de Scheldedijk dat er een muggenplaag heerst. Er wordt ook een omleiding voorgesteld via de half verharde wegen rond het gebied.




Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.