Extra geul moet knijtenplaag bestrijden in Schellebelle

De knijten planten zich massaal voort in dit overstromingsgebied langs de Schelde in Schellebelle
Didier Verbaere De knijten planten zich massaal voort in dit overstromingsgebied langs de Schelde in Schellebelle
De gemeente Wichelen en de Vlaamse Waterweg willen een extra geul graven om de knijtenplaag in Schellebelle te bestrijden. Deze steekmug vormde vorige zomer een groot probleem in de Scheldegemeente en werd afgelopen weekend opnieuw opgemerkt in enkele tuinen aan de Schelde.

Het probleem manifesteerde zich vorige zomer voor het eerst massaal. Door de Sigma werken ontstonden er langs de Schelde nieuwe schorregebieden met stilstaand water. De ideale biotoop voor knijten of steekmuggen. Die plantten zich massaal voort in het slib en het stilstaande water en zorgden voor heel wat overlast bij de buren en de horeca van Schellebelle. Vorige zomer werd zelfs even het rampenplan afgekondigd. In de Scheldedijk werden toen twee extra bressen geslagen om het overstromingsgebied tweemaal per dag onder water te zetten en zo te vermijden dat de populatie knijten zich verder vermenigvuldigde. Een buurman trok afgelopen weekend aan de alarmbel omdat de steekmuggen er opnieuw opduiken. Burgemeester Kenneth Taylor werkt aan oplossingen. 

“We hebben het gebied met drones sinds het graven van twee extra bressen in de dijk permanent gemonitord. Daaruit blijkt dat bepaalde delen van het overstromingsgebied nog niet voldoende afgewaterd worden. In juni wordt een extra geul gegraven om dit probleem op te lossen”, zegt burgemeester Kenneth Taylor (Open Vld) van Wichelen. “Op korte termijn hopen we dat dit probleem tegen de zomer is opgelost”, zegt Taylor.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Frank De Winter

    Tip : voor de wandeling of zonnebaden, benen inwrijven met witte azijn. Goedkoop en echt efficiënt, wandel elke dag ongeveer 3 uur in het prachtige natuurgebied “De Bergermeersen”