Augusta viert 105de verjaardag met haar kroost

Nog steeds kranig op haar 105de verjaardag
Didier Verbaere Nog steeds kranig op haar 105de verjaardag
Augusta Van den Abeele vierde in het WZC Ankerpunt van Serskamp haar 105de verjaardag. De kranige dame is daarmee de oudste inwoonster van Wichelen maar loopt er nog steeds rond met de pas van een jonge senior.

Augusta werd geboren in Serskamp op 28 juni 1914 en maakte twee wereldoorlogen mee. In die eerste oorlog verloor ze haar zus aan een longontsteking. In WOII werkte ze samen met haar man Fons, met wie ze huwde in 1941, in een fabriek voor vliegtuigonderdelen in Duitsland. Als jong meisje verhuisde ze met haar ouders naar Frankrijk waar een boerderij werd gepacht. Ze molk er de koeien en liep er school tot haar 14de. “Ik weigerde er op school het gedichtje Le corbeau et le renard van buiten te leren en moest nablijven tot ik het kende. En ik ken het nu nog steeds”, lacht de 105-jarige terwijl ze het hele gedicht van buiten aframmelt.

Feestje voor de 105-jarige met haar familie in Serskamp
Didier Verbaere Feestje voor de 105-jarige met haar familie in Serskamp

Ook tellen doet ze nog steeds in het Frans. Terug in België ging ze werken in een corsetten fabriek maar na haar huwelijk en de komst van vijf kinderen bleef ze thuis. Als snel werden Yvonne, Yolande en André (+) geboren. Later op haar 40ste werd Augusta nog de fiere moeder van de tweeling Bernice en Beatrice. Ze heeft ook een indrukwekkend nageslacht met 13 kleinkinderen en 12 achterkleinkinderen. Fons werkte ondertussen aan de spoorwegen en verdiende wat bij met het installeren van centrale verwarmingen. Hij stierf in 1992. Op haar 90ste reed Augusta nog gezwind rond met de fiets door Serskamp en ging ze naar alleen de markt van Wetteren. En thuis kweekte ze tot haar 100ste haar eigen groenten in de tuin die ze allemaal invroor. Toen het nieuwe Woon Zorg Centrum drie jaar geleden opende, vond ze de tijd rijp om zich te laten soigneren.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.