“Ze steelt alles wat niet te heet of te zwaar is”: tien maanden cel voor dorpsdievegge

Geert De Rycke
Jill B. (32), de zogenaamde ‘dorpsdievegge’ uit Schellebelle, is door de Dendermondse rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien maanden met uitstel en een boete van 800 euro. De vrouw stond terecht voor vijf diefstallen. Maar volgens de advocaat van de slachtoffers is dat maar “het topje van de ijsberg”.

B. ging onder andere aan de haal met een bak colaflesjes in jeugdhuis Yoka en maakte er een gewoonte van om uit geparkeerde wagens die niet afgesloten waren spullen mee te graaien. Volgens de openbaar aanklager lopen er bovendien nog wel meer gerechtelijke onderzoeken tegen B. “Een rode draad in haar gedrag is overduidelijk”, klonk het tijdens het proces. “Op haar wandelroute door het dorp steelt B. alles wat niet te heet of te zwaar is. Diefstallen vinden plaats op korte afstand van elkaar. De vrouw heeft totaal geen schuldinzicht en geeft alleen maar toe waar ze echt nier meer omheen kan door de bewijslast.”

Advocaat Eric Van Hauwermeiren wond er tijdens het proces geen doekjes rond. “Deze vrouw slaat al jaren toe in Schellebelle, Wichelen en Wetteren. Ze is een doorwinterde, uitgekookte dievegge. De zakken aan de fiets waarmee ze elke dag rondrijdt, hebben maar één functie: er alle gestolen buit in steken. Sinds deze vrouw een paar jaar in de buurt van het jeugdhuis woont, werd er zowat elke dag drank gestolen. Het is dankzij nieuwe bewakingscamera’s dat ze betrapt kon worden. Ze steelt ook het vlees dat de leverancier van de slagerij in Schellebelle voor de deur van klanten zet. Ook de sleutelbos van de school van haar kinderen of gordijnen van een café zijn  niet veilig: als ze iets kan meegraaien, doet ze het.”

Toch probeerde B.’s advocaat de zaak wat te temperen. “Er is vooral veel sfeerschepping in deze zaak, door het dorpse karakter ervan”, meent meester Lauri Monsecour. “Als er iets verdwijnt in Schellebelle, schuiven ze het in de schoenen van B. Terwijl dat toch zeker niet altijd klopt.” De vrouw werd eerder nog al veroordeeld wegens diefstal. Toen kreeg ze een werkstraf. Nu besloot de rechter haar een voorwaardelijke celstraf op te leggen.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Eddy Verhaeven

    Het ergste is dat die madam haar dagelijkse wandeling maakt langs woningen waar ze al ingebroken heeft .

  • Armand Wuyts

    Niet afgesloten wagens en dergelijke,dat noemen ze gelegenheidsdiefstal!