Na jaar vertraging binnenkort toch eerste steen nieuw gemeentehuis?

Minister Koen Van den Heuvel vernietigt beroep. Actiecomité kostte gemeente al half miljoen

Het kasteeltje vooraan blijft behouden, maar de rest van het gemeentehuis wordt afgebroken. Het nieuwe administratief centrum verhuist naar de overzijde van de parking.
Baert Marc Het kasteeltje vooraan blijft behouden, maar de rest van het gemeentehuis wordt afgebroken. Het nieuwe administratief centrum verhuist naar de overzijde van de parking.
Het ziet ernaar uit dat Wezembeek-Oppem eindelijk de eerste steen van haar nieuw gemeentehuis kan leggen. Dat had bijna een jaar geleden al moeten gebeuren, maar een actiecomité blokkeerde het project. Nu zet de Vlaamse regering het licht op groen. Het actiecomité heeft wel nog één beroepsmogelijkheid en beslist eerstdaags wat het gaat doen. De vertraging kostte de gemeente nu al 500.000 euro.

Eind 2017 stelde het toenmalige schepencollege van Wezembeek-Oppem met veel tromgeroffel de metamorfose van het hart van de gemeente voor. Het afgeleefde gemeentehuis verdwijnt – op het historische kasteelgebouwtje na – volledig en het nieuwe administratief centrum wordt aan de overkant van de parking op de plaats van de feestzaal opgetrokken. In het kasteeltje komt mogelijk een horecazaak. De bibliotheek komt dan weer op de plaats van het afgebroken gedeelte van het gemeentehuis en de gebouwen van De Letterbijter worden afgebroken en vervangen door een nieuwbouw. Tot slot komen er ook zes woonblokken met 107 woongelegenheden en handelsruimten. De start van de werken was voor september vorig jaar gepland.

Bouwverlof

Maar een actiecomité had het niet zo begrepen met de plannen en trok naar de Raad van State tegen het ruimtelijk uitvoeringsplan. Daarnaast tekenden de buren ook beroep aan tegen de beslissing van de provincie om de bouwvergunning af te leveren. Het actiecomité vreest mobiliteitsproblemen, hekelt de omvang van het project en ergert zich aan het gebrek aan communicatie van de gemeente. Maar nadat eerder al het beroep bij de Raad van State verworpen werd, vernietigde minister van Omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V) nu ook het beroep tegen de bouwvergunning. “Eindelijk kunnen we starten met de bouw”, aldus een opgeluchte burgemeester Frédéric Petit. “Wanneer de eerste steen gelegd kan worden, is nog niet duidelijk. We hopen dit nog voor het bouwverlof te kunnen doen, al heeft de buurt wel nog een week de tijd om een laatste keer in beroep te gaan bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Gezien ze al twee beroepsprocedures verloren hebben, hoop ik dat ze hun protest nu staken. Gaan ze toch in beroep, dan is het onduidelijk of dat een invloed heeft op de startdatum van de werken.”

Volgens één van de leden van het actiecomité is het nog afwachten of er beroep bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen ingediend zal worden. “De komende dagen steken we de koppen nogmaals bij mekaar en beslissen we wat we zullen doen”, klinkt het.

500.000 euro

De vertraging van ondertussen bijna een jaar heeft de gemeente volgens burgemeester Petit in totaal al 500.000 euro gekost. “We hopen nu dan ook dat we eindelijk kunnen starten met dit belangrijke project voor onze gemeente en de inwoners. Zo barst onze Nederlandstalige school uit haar voegen en snakken de leerkrachten naar een nieuw gebouw. Daarnaast is een nieuw gemeentehuis een absolute must.”

De totale kostprijs van het project bedraagt 17,5 miljoen euro, maar de gemeente recupereert met de verkoop van de gronden voor de appartementen ruim 12,5 miljoen euro.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.