Homans benoemt burgemeester Petit niet wegens overtreden taalwetgeving

Frédéric Petit gaat in beroep tegen de beslissing van Liesbeth Homans om hem niet te benoemen als burgemeester.
Baert Marc Frédéric Petit gaat in beroep tegen de beslissing van Liesbeth Homans om hem niet te benoemen als burgemeester.
Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) benoemt Frédéric Petit, burgemeester van Wezembeek-Oppem, niet. Volgens Homans overtrad Petit de taalwetgeving in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Daardoor moet het schepencollege van de faciliteitengemeente het met een schepen minder doen. Petit gaat evenwel in beroep.

In de aanloop naar de verkiezingen van 14 oktober verstuurde de gemeente behalve Nederlandstalige oproepingsbrieven ook Franstalige exemplaren. Dat is volgens Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans verboden. Ze verwijst naar een uitspraak van de Raad van State waarin staat dat de gemeente eerst Nederlandstalige brieven moet versturen, waarna Franstaligen de mogelijkheid moeten krijgen om een exemplaar in hun taal te verkrijgen. Over die uitspraak bestaat evenwel onenigheid tussen de Nederlandstaligen en de Franstaligen. Volgens Homans moet er telkens opnieuw een aanvraag ingediend worden om een document in het Frans te krijgen, terwijl men aan Franstalige kant van mening is dat dat slechts één keer om de vier jaar moet gebeuren. “Dat staat ook duidelijk in het arrest van de Raad van State”, aldus Frédéric Petit, die zegt verbaasd te zijn door de beslissing van Homans. “Alle mensen die een Franstalige oproepingsbrief kregen, hebben sinds 2016 een aanvraag ingediend om hun documenten in het Frans te krijgen. We overtraden de wet dus niet.”

De niet-benoeming van Frédéric Petit heeft gevolgen voor het schepencollege. Zo is Petit de komende zes jaar waarnemend burgemeester en moet het gemeentebestuur het met een schepen minder doen. “Daardoor zal Jérôme Delcourt voorlopig geen schepensjerp mogen omgorden. Voorlopig, want ik ga in beroep tegen de beslissing van Homans.”

De burgemeesters van faciliteitengemeenten Wemmel en Kraainem worden wel benoemd.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.