Geen coronatesten voor bewoners assistentiewoningen? Dan weigert rusthuis alle testen

Bij WZC Onze-Lieve-Vrouw in Wezembeek-Oppem weigert men voorlopig om de bewoners te testen.
Baert Marc Bij WZC Onze-Lieve-Vrouw in Wezembeek-Oppem weigert men voorlopig om de bewoners te testen.
Terwijl de meeste woonzorgcentra smeken om coronatesten, weigert de directie van rusthuis Onze-Lieve-Vrouw in Wezembeek-Oppem haar bewoners voorlopig aan een test te onderwerpen. De reden? De bewoners van de assistentiewoningen vallen uit de boot. “Het contact tussen de bewoners van het rusthuis en de serviceflats is zo intensief dat iedereen getest moet worden”, klinkt het.

Het moet gezegd: woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw in Wezembeek-Oppem heeft sinds de uitbraak van het coronavirus nog geen enkele besmetting geteld. Meer zelfs: geen enkele bewoner vertoonde de voorbije weken symptomen. Hetzelfde wat het personeel betreft. De 49 werknemers werden vorige week wel al getest en daaruit bleek dat niemand besmet was.

Dinsdag kreeg de directie het voorstel om ook de bewoners van het woonzorgcentrum te testen. Directeur Jean-Paul Van Dam weigerde dat aanbod echter. “Er zijn namelijk niet voldoende testkits om ook de bewoners van de assistentiewoningen te testen”, verduidelijkt de directeur zijn keuze. “In ons geval heeft het dan weinig zin om de testen uit te voeren. De bewoners van het rusthuis hebben namelijk intensief contact met die van de assistentiewoningen, uiteraard met de nodige afstand.”

Taskforce

De directeur liet de taskforce dan ook weten dat hij zijn bewoners voorlopig liever niet wil testen. Hij kreeg inmiddels antwoord van die taskforce, die duidelijk maakte dat in een latere fase ook de assistentiewoningen aan bod komen. “Zodra dat het geval is, zullen alle 128 bewoners getest worden”, aldus nog Van Dam. “Vermoedelijk zal dit pas na 7 mei gebeuren.”