Zonder boeren geen topchefs: Peter Goossens en co steunen campagne om imago landbouwers op te krikken

Chef-koks Peter Goossens en Giovani Oosters krijgen een rondleiding op het aspergebedrijf van Ilse Vancraeynest.
KLDZ Chef-koks Peter Goossens en Giovani Oosters krijgen een rondleiding op het aspergebedrijf van Ilse Vancraeynest.
11 topchefs lanceren mee de campagne Boerentrots, om het imago van de Vlaamse boeren op te krikken. Onder meer Peter Goossens en Gert De Mangeleer doen eraan mee. Ze vragen meer respect voor onze lokale landbouwers. Want zonder hen, geen eten op ons bord.

Ilse Vancraeynest van ‘Het Aspergehuis’ in Moorsele teelt al meer dan 30 jaar asperges. Ze is betrokken bij het hele proces: planten, verzorgen, oogsten, en ook verkopen. Dat is hard werken. Toch krijgt Ilse niet altijd het respect dat ze verdient. Ze hoort soms rare opmerkingen van klanten. Vaak niet met opzet, het komt vooral omdat mensen de boerenstiel totaal niet meer kennen. “Mensen zien de asperges in onze winkel liggen, maar ze beseffen niet hoeveel werk het heeft gekost om die kwaliteit te kunnen leveren”, zegt Ilse. “In het seizoen, van nu tot eind juni, begin ik al om 4 uur ‘s morgens. 18 uur per dag ben ik aan de slag. Als de zon schijnt, maar ook in rotweer. Ik wil dat de mensen dit ook zien.”

Ilse krijgt steun uit onverwachte hoek. Topchef Peter Goossens van sterrenzaak Hof van Cleve in Kruishoutem ging mee het veld op om met z’n eigen ogen te zien hoe die asperges nu precies gekweekt worden. “Op warme dagen groeien de asperges 15 tot 20 centimeter”, legt Ilse uit. Goossens en nog 10 andere top-chefs lanceren mee de beweging Boerentrots.Daarmee toont hij zijn respect voor de Vlaamse boeren. “Ik ben geen landbouwer, ik ben geen veeteler, ik ben geen visser, daarom is het belangrijk om meer respect te hebben voor deze mensen”, zegt Goossens. “Hun producten zijn van topkwaliteit. Daar kunnen wij als chefs creatief mee zijn. Daar is het voor ons om te doen.”

Ook Gert De Mangeleer, van de pas gesloten sterrenzaak Hertog Jan in Zedelgem, Wout Bru die in Frankrijk Chez Bru uitbaat en Giovani Oosters van Vous lé Vous in de Hasseltse deelgemeente Wimmertingen, steunen Boerentrots. Ze willen iedereen aanmoedigen om seizoensgebonden producten te kopen van de boeren uit hun buurt. “Zonder de Vlaamse boeren staan wij als restauranthouders nergens”, zegt Giovani Oosters. “We hebben ingrediënten nodig om onszelf te kunnen onderscheiden, daarom zijn de Vlaamse boeren onze beste vrienden. We mogen best trots zijn op onze boeren en het eten dat dankzij hen elke dag op ons bord ligt. Zonder boeren, geen eten. Zonder boeren, geen chef." 

Ilse Vancraeynest werkt in het aspergeseizoen van 4 uur 's morgens tot 22 uur 's avonds.
KLDZ Ilse Vancraeynest werkt in het aspergeseizoen van 4 uur 's morgens tot 22 uur 's avonds.

De campagne moet de burger weer dichter bij de landbouwer brengen. In een sterk verstedelijkt Vlaanderen is dat altijd maar minder evident. Nochtans zijn de Vlaamse boeren bijzonder. Nergens ter wereld slagen landbouwers erin om op zo’n kleine oppervlakte zo’n enorme diversiteit aan producten te telen als hier. Boerentrots wil mensen laten kennismaken met de Vlaamse boeren, hoe ze werken, waar ze op inzetten en waar uiteindelijk elke dag het eten op ons bord vandaan komt. “Ik ben enorm tevreden met de campagne en met de steun van de topchefs”, zegt Ilse Vancraeynest. “Ik hoop dat mensen zo beter zullen begrijpen wat we elke dag doen en daar ook trots op zijn.”

Ben je zelf boerentrots? Dan kun je net als de top-chefs het manifest ondertekenen via www.boerentrots.be. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Robin Kenis

    Mooi initiatief, de Benelux is al reeds koploper in duurzame land en tuinbouw, hier mag van de gemeenschap wel wat dankbaarheid voor terug komen

  • chris delanghe

    Mooi. Dan kunnen ze beter starten met ecologisch kweken ipv hun gronden uit te putten en te vergiftigen met al die chemische rotzooi. De velden en de gronden waarop gewassen worden "gekweekt" zijn gewoon biologisch dood. Of wachten ze op subsidies van de EU om bij overschotten alles te vernietigen. Tijd om inderdaad het roer/model om te gooien.