Winkels of toch liever groenzone op Ter Biest?

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN WEVELGEM

De plannen voor een Ikea op Ter Biest zijn ondertussen afgeketst, maar wat moet of mag er dan wel komen?
Foto Deleu De plannen voor een Ikea op Ter Biest zijn ondertussen afgeketst, maar wat moet of mag er dan wel komen?
Wat moet er gebeuren met Ter Biest, waar open ruimte en landbouwgebied bijna moesten wijken voor een nieuwe vestiging van de Zweedse meubelgigant Ikea? Ideeën genoeg alvast, zoals een zwembad en een overdekte versmarkt. Of moet het terrein een open ruimte blijven?

Groen wil op Ter Biest een vorm van stadslandbouw ontwikkelen. "Groen was als enige partij van in het begin tegen een ontwikkeling van deze site", zegt kopman Carlo De Winter. "Omdat Ter Biest de enige open ruimte is die er nog rest tussen Wevelgem, Gullegem en Bissegem. We vragen daarom aan Vlaanderen of we als gemeente zelf een ruimtelijk uitvoeringsplan mogen opmaken."


CD&V wil het ook behouden als open ruimte. "Vlaanderen zal geen nieuwe stappen zetten, op vraag van welk bedrijf of ontwikkelaar ook", verzekert burgemeester Jan Seynhaeve. Ook N-VA wil de site als open ruimte bewaren. "Maar als we toch verplicht worden mee te stappen in een ontwikkeling, stellen we nu al dat we gekant zijn tegen een commercieel centrum op Ter Biest, om geen winkels in het centrum te beconcurreren", zegt kopman Henk Louf. "Het is wel geschikt om er een sportcentrum, een nieuw zwembad, tennisvelden of looppiste te bouwen."


Ook Open Vld en sp.a zien het als grond met bijzondere potentie. "De landbouwgrond kan woongebied worden", zegt Francies Debels (sp.a). "Maar laat ons het voorlopig als open ruimte behouden, wat de kleine handelaars in het centrum zeker zullen waarderen."


"We zijn niet tegen ontwikkeling, want Ter Biest ligt aan een kruispunt van snelwegen", zegt Open Vld-kopman Benoît Verstraete. "We vragen ons dan ook af of de open ruimte waardevol genoeg is. We vermoeden eerder dat het economisch waardevoller kan zijn. Ontwikkeling betekent extra jobs. Compenseer de verloren gegane open ruimte dan wel op andere plaatsen."


Vlaams Belang wil er een overdekte versmarkt, met een afdeling textiel en een comfortabele parking. "Want onze marktkramers hebben het tegenwoordig niet makkelijk", meent Carine Quidousse. "Splits Ter Biest daarom in twee delen op: voor groene ruimte en voor handelaars." (LPS)