Vandaal slaat dertigtal grafzerken op nieuwe begraafplaats in Wevelgem kapot

Vandaal slaat tientallen grafzerken op nieuwe begraafplaats Wevelgem kapot.
Alexander Haezebrouck Vandaal slaat tientallen grafzerken op nieuwe begraafplaats Wevelgem kapot.
Op de nieuwe begraafplaats langs de Moorselestraat in Wevelgem zijn zeker 35 grafzerken beschadigd. Het gaat vooral om herdenkingsplaatjes, bloempotten en foto’s van overledenen die werden kapot gemaakt. “We tillen hier heel zwaar aan”, zegt burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V). De politie is een onderzoek gestart.

“We kregen maandag een melding binnen dat verschillende grafzerken op de nieuwe begraafplaats gevandaliseerd werden”, stelt burgemeester Jan Seynhaeve. De meeste kapotte grafzerken bevinden zich op het grasveld aan het water, een deel van de kapotte grafstenen belandde in de vijver.

Alexander Haezebrouck

“Schandalig”

“Het lijkt wel of iemand met een hamer doelbewust verschillende grafzerken kapot heeft geslagen”, vertelt een voorbijgangster. “Het is schandalig, wie doet nu zoiets?” Het gaat vooral om grafzerken waarvan de herdenkingsplaatjes, ingewerkte foto’s in glas, bloempotten en andere zaken errond doelbewust kapot werden geklopt. 

“We gaan alle families van de getroffen grafzerken verwittigen”, aldus de burgemeester. “Het is uiteraard een zeer spijtige zaak voor alle families. Ook het graf van mijn eigen vader werd beschadigd.” De stadsdiensten zijn intussen begonnen met opruimen.

Alexander Haezebrouck

Dader op het spoor

“We hebben eerder al wel eens problemen gehad op het de nieuwe begraafplaats, maar dan ging het meestal om kleine diefstallen”, vervolgt Seynhaeve. “Wat nu gebeurd is, is nog een grote stap erger. De politie is op de hoogte en onderzoekt de zaak. Naar ik verneem hebben ze ook al een duidelijk spoor naar de dader. Als we effectief weten wie het is, gaan we die persoon toch ook duidelijk maken dat zo’n zaken absoluut niet kunnen.” 

Vermoedelijk gaat het om een jongere die de vandalenstreken heeft aangericht. “We hopen dat de verzekeringen van de getroffen families zullen tussenkomen om de schade te vergoeden. Eens de dader gevonden is, kan dat eventueel op hem of haar verhaald worden.”

Alexander Haezebrouck
Alexander Haezebrouck10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • monique bolen

  In plaats van begraafplaats is het een doorgang voor fietsers, bromfietsen en vrijende jongeren, als ik het graf bezoek van mijn ouders die daar ten grave zijn gedragen ben ik steeds verwonderd wat daar al rond hangt.

 • Koen Haren

  Als we effectief weten wie het is, gaan we die persoon toch ook duidelijk maken dat zo’n zaken absoluut niet kunnen. Met een wijzende vinger en zeggen dat mag niet?

 • chris delanghe

  Opvoeding, respect en manieren? Blijkbaar is dat iets wat ouderwets is. De ouders in eerste instantie zijn hier in gebreke. Kinderen krijgen en opvoeden doe je niet enkel voor het kindergeld. Ook goede manieren zijn blijkbaar ouderwets tegenwoordig.

 • Jean-Pierre Vercruysse

  Dit is puur vandalisme. Het is wel zo dat de families waarvan de graven van hun overledenen beschadigd werden het ook psychologisch moeten aanvoelen. Laten we hopen dat de vandaal aangehouden word en streng gestraft wordt.

 • rik lagrou

  Je mag wel 3000€ betalen om grafkelder te mogen plaatsen30j. Veiligheid dat kan gemeenten niks schelen Zelfs al weten wie vernieling aanricht moet niet opdraaien om kosten Een gemeenteboete en gedaan De Familie moet zorgen voor herstelling !!