Vanackerestraat viert dubbel feest

INWONERS KLINKEN OP VERJAARDAG OUDSTE BEWONER ÉN OP DIE VAN CENTRUMSTRAAT

Marie-Joseph met haar echtgenoot én oudste bewoner Laurent (100). Ze klinken op zijn verjaardag en de verjaardag van 'hun' Vanackerestraat.
Foto Deleu Marie-Joseph met haar echtgenoot én oudste bewoner Laurent (100). Ze klinken op zijn verjaardag en de verjaardag van 'hun' Vanackerestraat.
De inwoners van de Vanackerestraat in Wevelgem hebben gisteren een glas gedronken op de 80ste verjaardag van de centrumstraat. Vedette van de dag was Laurent Vandewalle, die vandaag zijn 100ste verjaardag viert. Al 23 jaar woont hij samen met zijn echtgenote Marie-Joseph 'Miejo' Vandermeersch recht tegenover het gemeentelijke park. "De mooiste tuin die we konden wensen."

Op de agenda van het gemeentebestuur stond deze maand een bezoekje aan eeuweling Laurent Vandewalle in de Vanackerestraat. "Aangezien de Vanackerestraat dit jaar echter haar 80ste verjaardag viert, leek het ons een leuk idee om die twee festiviteiten aan elkaar te linken", zegt burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V). "Alle inwoners van de Vanackerestraat werden uitgenodigd om een glaasje te komen drinken op de verjaardag van hun straat, én van de oudste bewoner."


Het stukje Menenstraat ter hoogte van kasteel Vanackere - nu het gemeentehuis -, vanaf de Markt tot aan de hoek van de Kloosterstraat, werd in 1936 omgedoopt tot Vanackerestraat. Van 1853 tot eind 1932 - dus ook 80 jaar - waren 3 Vanackeres opeenvolgend burgemeester van Wevelgem: Jean-Constantin van Ackere (van 1853 tot 1884), Jules-Aimé van Ackere (van 1884 tot 1926) en Jules-Constant van Ackere (van 1927 tot 1932). 80 jaar met een van Ackere-burgemeester aan de macht, dat verdiende wel een straatnaam, zo oordeelde het toenmalige schepencollege in 1936.

80 feestvierders

Er kwamen een 80-tal bewoners meevieren. Ze kregen onder meer te horen hoe ver het staat met de heraanleg van het gemeentelijk park en de toekomstplannen in het centrum. "Binnen een paar jaar, na de verhuis van het zwembad, komt in het centrum een ruimte bij die we een nieuwe invulling willen geven", zegt Seynhaeve. "Binnenkort duiden we daarvoor een studiebureau aan."

Spelen op iPad

Laurent Vandewalle was 35 jaar actief als apotheker in de Roeselarestraat. Sinds 23 jaar wonen hij en Marie-Joseph in een appartementje in de Vanackerestraat, recht tegenover de gemeentelijke hovingen. "De mooiste tuin die we konden wensen", zegt het koppel. "We hebben er geen werk aan, het park ligt er altijd verzorgd bij, we hebben een prachtig uitzicht en als we zin hebben in wat frisse lucht, moeten we enkel maar de straat oversteken."


Het koppel ziet er bijlange nog hun leeftijd niet uit. "We zijn ook heel erg dankbaar dat we op onze leeftijd nog zelfstandig kunnen wonen en nog samen kunnen genieten van het leven. Een rusthuis, dat is echt niets voor ons", zegt Miejo. "We krijgen heel veel hulp van onze kinderen en mijn man en ik helpen elkaar. Zo'n lieve behulpzame man als die van mij, ze maken die niet meer, hoor."


"Ik lees elke dag de krant, we kijken elke dag naar het nieuws en we vullen samen kruiswoordraadsels in", zegt Laurent. "En Laurent leert nog werken met de iPad nu", zegt Miejo. Heeft het koppel tot slot nog een tip om gezond oud te worden? "Je weet wat ze zeggen over apothekers? Zelf zo weinig mogelijk pilletjes slikken", knipoogt het koppel.