Valwinden toch erkend als ramp

VERGISSING MET FOTOBESTAND VOOR SCHADEDOSSIERS NU RECHTGEZET

De valwinden vernielden in januari de planten- en bloemenkwekerij van Wim Maes.
Foto Henk Deleu De valwinden vernielden in januari de planten- en bloemenkwekerij van Wim Maes.
Amper 24 uur nadat bekend raakte dat Moorsele, dat op 25 januari geteisterd werd door hevige valwinden, ontbrak op de ontwerplijst om als ramp erkend te worden, kreeg de zaak een positieve wending. De heisa werd veroorzaakt door een fotobestand dat niet door Binnenlandse Zaken werd opgemerkt. Dat had wellicht met één telefoontje kunnen vermeden worden.

"Via via kregen we vorige week plots te horen dat wij niet op de ontwerplijst voor het Koninklijk Besluit stonden", zegt burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V). "Dat was natuurlijk wel heel vreemd als je ziet hoe zwaar Moorsele wel was getroffen."


De dienst FOD Binnenlandse Zaken, die zich uitspreekt over een mogelijke erkenning, wist nochtans dat de gemeente op 25 januari het wel heel zwaar te verduren had gekregen. In Brussel hadden ze het dossier gekregen, met daarin de 134 slachtoffers uit Moorsele een claim hadden ingestuurd, goed voor meer dan 5 miljoen euro schade.


Nu blijkt dat Binnenlandse Zaken niet de foto's ontving die het dossier extra bewijskracht moesten geven. Dirk Demoor van het provinciaal rampenfonds - het is via de provincie dat alle gegevens bij Binnenlandse Zaken terechtkomen - verduidelijkt.


"Normaal geeft het KMI advies over de omvang van een natuurramp. Omdat de schade zeer lokaal was, kon dat niet. Daarom moest de omvang van de ramp door foto's worden aangetoond. Dar liep het fout", klinkt het.


De foto's waren naar Brussel doorgestuurd via WeTransfer. Via een dergelijk bestand zijn de beelden slechts een beperkte periode opvraagbaar, waardoor bij de FOD Binnenlandse Zaken niemand die te zien kreeg.


Vreemd is dan wel dat nooit iemand opgemerkte dat de foto's ontbraken in het dossier, iets wat met een eenvoudig telefoontje zou zijn opgelost.

Koninklijk Besluit

"Nadat we hadden gehoord dat het spaak dreigde te lopen hebben we onmiddellijk de foto's, samen met nog nieuwe beelden, opnieuw doorgestuurd", zegt burgemeester Seynhaeve. "Ik was er tamelijk zeker van dat er een vergissing in het spel was, maar je weet uiteraard maar nooit."


Gisteren kreeg de gemeente Wevelgem slechts enkele telefoontjes van ongeruste slachtoffers. "Die mensen werden onmiddellijk gerustgesteld dat het wel allemaal in orde zou komen. Er was nog wat tijd, want het Koninklijk Besluit was nog niet getekend."


"Zelfs indien dat wel gebeurd was, dan nog was er een mogelijkheid", aldus Dirk Demoor. "Er kan nadien nog altijd een bijkomende erkenning worden aangevraagd, wat zelfs regelmatig gebeurt."


"Toch goed nieuws", zegt men bij plantenkwekerij Wim Maes uit de Ieperstraat in Moorsele, één van de grootste slachtoffers van de valwinden. In het bedrijf hadden ze zich ook al vragen gesteld over hoe dit mogelijk was. "Men had ons gezegd dat alles in orde zou komen en nu blijkt dat ook zo te zijn, gelukkig maar."