Sint-Maartensplein wordt vernieuwd

GEMEENTE INVESTEERT 720.000 EURO IN HERAANLEG MET SPEELZONE

Volgend jaar wordt het Marktplein van Moorsele heraangelegd. Wat nu een saaie asfaltparking is, moet een gezellig plein worden met een speelzone en een speelfontein. Het gemeentebestuur investeert 720.000 euro. Opmerkelijk: het was de landschapsarchitect Gianni De Clercq uit Moorsele die mee vorm mocht geven aan 'zijn' plein.

"Voor we ook maar een steen verlegden in de omgeving van het plein, moesten we van de dienst Onroerend Erfgoed een totaalvisie klaar hebben", zegt schepen Stijn Tant (CD&V). "Het klooster en de kerk zijn waardevolle gebouwen, en dus kunnen we met de omgeving niet zomaar doen wat we willen. Met de werken die het woonzorgcentrum in de toekomst plant, was het sowieso tijd om werk te maken van duidelijke toekomstplannen."


Op Klein Tokyo vorige zomer werd gepolst naar de wensen en verlangens van de Moorselenaar. "Die bundelde studiebureau Cnockaert, samen met de adviezen van alle mogelijke raden en instanties, in een voorlopig ontwerp", zegt Tant. Dat ontwerp werd gisteren voor het eerst voorgesteld aan het grote publiek, in een infomarkt.


De weg die nu het plein dwarst, wordt omgeleid, zodat het plein niet meer wordt opgesplitst.

Feesttent

"Het plein wordt verlaagd, aan de kant van de kerk zo'n 45 cm", zegt Tant. "Op dit moment helt het plein te sterk, waardoor je er moeilijk een feesttent kan op zetten. Rond de kerk komt een trappenpartij, waardoor de kerk als het ware uitgelicht wordt. De omgeving rond OC De Stekke wordt zo ingericht dat er bij activiteiten in de Stekke, bezoekers ook buiten kunnen vertoeven. Er komt daar ook een speelzone voor de kinderen, met natuurlijke elementen, en er is ruimte voorzien voor fietsen."


Het plein zelf wordt in kasseitjes aangelegd. De stoep langs de kant van de horecazaken wordt iets breder gemaakt, waardoor er plaats is voor een terras. Tussen De Stekke en de kerk komt er ook een speelfontein, iets waar er bij de inwoners veel vraag naar was. "De zone voor het klooster moeten we van Erfgoed in de oorspronkelijke staat herstellen. Er komt een koertje met wat groen. Daar werden vroeger onder meer koetsen gestald. "


"Ik ben vooral blij dat er terrassen zullen zijn, want die zorgen voor leven in het centrum", zegt Dirk Verduyn. "Die speelfontein zal zeker leuk zijn voor de jonge gezinnen", weet Sophie Delannoy.


Landschapsarchitect Gianni De Clercq, voorzitter bij Moorsele Onderneemt, kreeg de kans om het plan mee vorm te geven. "Het is mijn eerste openbaar project, ik ontwerp anders altijd privétuinen, maar dit wordt niet het laatste. Geweldig tof natuurlijk dat ik het plein van mijn eigen gemeente mee vorm kan geven." Het definitieve plan moet dit najaar af zijn, de aanleg zelf start volgend jaar in het voorjaar en zou tegen de zomer moeten af zijn.