Ondergronds nazicomplex in Wevelgem ontdekt

Het tunnelcomplex loopt onder het park van Wevelgem, achter het gemeentehuis.
Krant van West-Vlaanderen Het tunnelcomplex loopt onder het park van Wevelgem, achter het gemeentehuis.
Journalist Christophe Lefebvre (38) heeft in Wevelgem een ondergronds nazicomplex gevonden. Hij ontdekte het ondergrondse gebouw, dat dienst deed als veldhospitaal, in het kader van zijn zomerreeks voor Krant van West-Vlaanderen.

Voor zijn zomerreeks gaat Lefebvre op zoek naar vergeten plekjes in de provincie. Hij werd zelf aangesproken door iemand in de buurt, met de vraag of hij iets wist van tunnels. De man in kwestie, werkzaam bij de technische dienst van de gemeente, had net een waterput laten legen en vond daar een deur.

Lefebvre had al geruchten gehoord over tunnels onder Wevelgem en ging verder op onderzoek uit. De journalist beslist in de waterput af te dalen en te bekijken wat er zich achter de deur verschuilde. "Een enorm ondergronds complex", schrijft hij in Krant van West-Vlaanderen. Na wat opzoekwerk blijkt dat Wevelgem een van de enige ondergrondse naziveldhospitalen had in de Tweede Wereldoorlog. 

Het ondergronds complex in kaart gebracht.
Krant van West-Vlaanderen Het ondergronds complex in kaart gebracht.
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen
Krant van West-Vlaanderen19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jacques de backer

  Neem aan dat de bunkers gebouwd zijn door een belgisch bedrijf, uiteraard in opdracht en onder toezicht van de bezetter. Is bij de auteur van het artikel de naam van het bedrijf bekend ? Stel de vraag omdat ik weet heb van een oostvlaams bedrijf dat onder andere bunkers van de "Atlantic Wall" heeft gebouwd. Er is me verteld dat er tijdens de oorlog ongeveer 3000 mensen in dienst waren die opgevorderd waren om in Duitsland te gaan werken.

 • Erwin Heylens

  Niks Nazi's, dit is gewoon een burgerschuilkelder zoals er meeerdere waren in Vlaanderen in WO2; ook in Denderleeuw is er nog zo een. Gebouwd in opdracht van de Duitse bezetter maar door een private bouwondernemer uit de streek.

 • stick mannews

  Natuurlijk wisten ze ervan maar een "ontdekking" is veel spectaculairder en lokt meer geïnteresseerden.

 • Lucien Mertens

  Erg ongeloofwaardig verhaal is dit.

 • Roger Smets

  In die periode hadden de Duitsers genoeg krijgsgevangenen om zulke bouwwerken te doen. Zie ook naar de bunkers voor de duikboten in Brest. as er in 67. Hebben er zware bommen laten op vallen en de schade was miniem. Die constructies hebben de bommen over leefd en wij zijn al 75 jaar verder en nog in goede staat. Kunnen de aannemers nog kwaliteit leveren?