Ondergronds “nazi-veldhospitaal” blijkt schuilkelder van gemeente

Wevelgem
ondergrondse bunker ontdekt
Henk Deleu Wevelgem ondergrondse bunker ontdekt
De (her)ontdekte bunker in Wevelgem die vorige week vrijdag het nieuws haalde, blijkt geen ondergronds veldhospitaal van de nazi’s te zijn. “Het gaat om een commandopost van de passieve luchtbescherming”, zegt burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V). “En hij werd niet door de Duitsers gebouwd.”

“Nadat vorige week het verhaal over de bunker losbarstte, zijn plaatselijke heemkundigen en historici in de archieven gedoken om de ware aard van die bunker te achterhalen”, zegt burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V). “Het verhaal over het ondergronds nazi-veldhospitaal deed ons allemaal toch in de haren krabben. Ondertussen werden officiële documenten teruggevonden van gemeenteraden uit de jaren 50 over 34 soortgelijke burgerschuilplaatsen in Wevelgem. De bunker in de Leopoldstraat was een commandopost passieve luchtbescherming, niet gebouwd door de Duitsers”, aldus Seynhaeve.

Toch blijven ze in Wevelgem gefascineerd door wat er allemaal ondergronds in Wevelgem te vinden is. “Het gemeentearchief en de dienst erfgoed van de gemeente Wevelgem zullen samen met geïnteresseerden en deskundigen verder op zoek gaan. Enkele vrijwilligers zijn ook bereid om de documenten uit die tijd bladzijde per bladzijde te bestuderen. De gemeente wil hier nu een positief verhaal van maken. Als alles uitgeplozen is, willen we hier iets mee doen dat we kunnen aanbieden aan de Wevelgemnaar”, zegt de burgemeester.

Burgemeester Jan Seynhaeve trok vorige week na een paar uur twijfelen toch zijn laarzen aan om de bunker te bezoeken.
Maxime Petit Burgemeester Jan Seynhaeve trok vorige week na een paar uur twijfelen toch zijn laarzen aan om de bunker te bezoeken.

“Jammer dat verhaal niet werd gedubbelcheckt”

Burgemeester Jan Seynhaeve vindt het jammer dat het verhaal over de bunker zo in de media is gekomen. “Omdat het verhaal ons erg onwaarschijnlijk leek, zijn we ook op zoek gegaan naar de echte waarheid, die we vooralsnog nog niet helemaal hebben kunnen blootleggen. Aan de andere kant heeft het verhaal wel voor veel animo gezorgd en heeft de interesse van de Wevelgemnaar gewekt.” 

In Wevelgem doken ook al snel getuigenissen op van oudere inwoners die eerder al in de bunker waren geweest in de jaren 70 en 80. Journalist van de krant van West-Vlaanderen Christophe Lefebvre blijft bij zijn stuk over het ondergronds nazi-veldhospitaal. “Ik heb mijn beelden voorgelegd aan historici die mij zegden het een veldhospitaal kon zijn. Verder heb ik aan de heemkundekring om hulp gevraagd maar ze hebben nooit geantwoord op mijn vragen. Dit is een bunker die totaal vergeten was.”

Wevelgem
ondergrondse bunker ontdekt
Henk Deleu Wevelgem ondergrondse bunker ontdekt

De gemeente organiseert ook nog een publieksmoment rond de bunker op donderdag 29 augustus om 19 uur in de bibliotheek in het Park. Iedereen die herinneringen heeft over verdwenen bunkers uit de Wereldoorlog is welkom, net zoals historici, hobbyisten en zo verder.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jacques vergote

  In de gemeente Gullegem, onder het kerkplein bevindt zich ook een Bunker, zelfs met sanitair, in de begin jaren 1950 zijn we er met verschillende schoolkinderen in geweest. Jacques Vergote

 • mark germanus

  Wat een zever voor een vergeten zo gezegde bunker. Deur toe sleutel erop en op weg naar de volgende 50 jaar.Dan herontdekken en komt misschien uit de tijd van Napoleon?

 • Jacques Mertens

  Een hospitaal in West-Vlaanderen? Ik geloof er niks van.

 • george aper

  Een veldhospitaal is dit per definitie niet hè. Op de befaamde “bunkers” FB groep werd al direct gesteld dat dit verhaal niet klopt. En al lang bekend is wat dit bouwwerk werkelijk was. Minder spectaculair misschien, maar wel de waarheid...

 • JOHNNY SOEN

  Menen heeft ook een bunker onder de kleine markt. Normaal moeten uit gemeenteraads verslagen van eind de 30er jaren en gemeenterekeningen elementen terug gevonden worden. De Passieve Luchtbescherming werkte via commitees.