Markt bezocht? Laat je inkopen thuis leveren

GEMEENTE ROEPT GRATIS BOODSCHAPPENDIENST IN HET LEVEN

Nele Gheysen van de dienst sociale economie, schepenen Frank Acke en Kevin Defieuw, en Sofie Delaere van het OCMW.
Foto Henk Deleu Nele Gheysen van de dienst sociale economie, schepenen Frank Acke en Kevin Defieuw, en Sofie Delaere van het OCMW.
Wevelgem wil 'handenvrij winkelen' introduceren op de drie wekelijkse markten. Marktbezoekers kunnen hun inkopen diezelfde namiddag thuis geleverd krijgen, gratis dan nog. "Een kwart van die mensen woont op wandel- en fietsafstand van de markt, en komt tóch met de wagen. Dat aantal willen we omlaag", zegt schepen Kevin Defieuw.

Het gemeentebestuur organiseerde enkele maanden geleden een enquête bij de bezoekers van de wekelijkse markten in Wevelgem, Gullegem en Moorsele. "De bedoeling was om in kaart te brengen waar die mensen vandaan komen en op welke manier ze zich naar de markt verplaatsen", zegt schepen Kevin Defieuw (CD&V). "Een opmerkelijke vaststelling was dat een heel groot aantal met de wagen naar de wekelijkse markt komt: 34 procent van de bezoekers van de Moorseelse markt, 46 procent van bezoekers in Wevelgem, en 58 procent in Gullegem. Nochtans woont gemiddeld een kwart van die mensen op minder dan 10 straten van de markt. Een belangrijke reden waarom ze voor de wagen kiezen, is ongetwijfeld omdat ze het niet zien zitten om met zakken te sleuren", zegt schepen Defieuw. "Nochtans zou het een goeie zaak zijn als we meer bezoekers met de fiets of te voet naar de markt zouden krijgen. Voor het milieu, voor de gezondheid van onze burgers,..."

Centraal punt

Daarom trekt het gemeentebestuur vrijdag met een voorstel naar de gemeenteraad, om een soort van boodschappendienst in het leven te roepen. Bezoekers van de wekelijkse markten zouden hun inkopen op een centraal punt op de markt kunnen achterlaten, en hun aankopen worden die namiddag nog bij hen thuis geleverd. "In grote winkelsteden zoals Antwerpen, Gent, Hasselt en Mechelen kunnen shoppers al een beroep doen op zo'n dienst. Dat het op een wekelijkse markt gebeurt - en dan nog eens in zo'n 'kleine' gemeente als die van ons - is wel uniek, denk ik. Wij willen de dienst bovendien ook gratis aanbieden. Hoe laag je prijs ook is: als je iets aanrekent, is er altijd een drempel, en we willen die drempel zoveel mogelijk wegnemen."

Ook lokale handelaars

Volgens Defieuw zal dit initiatief de lokale economie ten goede komen. "Uit de enquête bleek dat 80 tot 90 procent de markt combineert met een bezoek aan een plaatselijke winkel. Een initiatief dat de markt steunt, steunt dus ook de plaatselijke handel. Uiteraard kunnen ook de boodschappen die tijdens die wekelijkse marktdagen in de winkels gekocht werden, aan huis geleverd worden. De klanten kunnen die inkopen dan eveneens op het centraal punt op de markt achterlaten."


De dienst zal op élke wekelijkse markt aangeboden worden. "Bij de start zullen twee medewerkers de inkopen met een bakfiets aan huis brengen. Om hun route zo efficiënt mogelijk te kunnen organiseren, zullen ze wachten tot ze alle aankopen binnengekregen hebben, om dan pas aan hun ronde te beginnen. Vandaar dat leveringen pas in de namiddag zullen gebeuren. Als het initiatief een daverend succes zou worden, kunnen we het aantal medewerkers nog altijd uitbreiden", zegt Defieuw.