Man (52) wil losgekomen wielkast oprapen van snelweg maar bekoopt dat met zijn leven

De hulpdiensten doen wat ze kunnen om het slachtoffer te redden.
Hans Verbeke De hulpdiensten doen wat ze kunnen om het slachtoffer te redden.
Adam Jacobczak uit Wevelgem is zondagnamiddag gestorven op de snelweg toen hij een wielkast wou oprapen die losgekomen was van zijn auto. De 52-jarige man werd gegrepen door een andere wagen. De bestuurder kon een ongeval onmogelijk vermijden. Het slachtoffer werd nog geruime tijd gereanimeerd maar stierf ter plaatse.

De Wevelgemnaar, een man van Poolse origine, reed iets voor drie uur met zijn Toyota Yaris op de E403 in de richting van Brugge toen plots de wielkast van het linkervoorwiel loskwam en op de snelweg belandde. Bestuurder Adam Jacobczak zette zijn wagen onmiddellijk op de pechstrook, met de bedoeling de verloren wielkast te recupereren of minstens van de snelweg te halen. Hij stak z’n vier richtingaanwijzers aan, liet z’n motor draaien, stapte uit en wandelde in de richting van zijn verloren wielkast. Toen hij zich op de snelweg begaf, werd hij aangereden door een Citroën C3. De jonge bestuurder van dat voertuig kon een botsing onmogelijk vermijden.

De impact op de Citroën C3 was zwaar.
Hans Verbeke De impact op de Citroën C3 was zwaar.

Automobilist in shock

Adam Jacobczak werd ter hoogte van het bedrijf Delta Light opgeschept en kwam met een zware klap tegen de voorruit van de Citroën C3 terecht. Verschillende andere passanten waren getuige van het ongeval. Het slachtoffer bleef roerloos liggen. Ambulanciers en het MUG-team gaven tevergeefs het beste van zichzelf om de man te reanimeren. De 22-jarige automobilist die het slachtoffer aanreed, verkeerde in shock en werd naar het ziekenhuis overgebracht. Door het ongeval was de rechterrijstrook een tijdlang afgesloten voor alle verkeer. Omdat er geen discussie is over de omstandigheden van het ongeval, stuurde het Kortrijkse parket geen verkeersdeskundige ter plaatse.

Het slachtoffer was uitgestapt om de verloren wielkast van z'n linkervoorwiel van de snelweg te rapen.
Hans Verbeke Het slachtoffer was uitgestapt om de verloren wielkast van z'n linkervoorwiel van de snelweg te rapen.
Enkele passanten waren onder de indruk van het ongeval.
Hans Verbeke Enkele passanten waren onder de indruk van het ongeval.
Het slachtoffer parkeerde z'n Toyota Yaris op de pechstrook, stapte uit en probeerde zijn verloren wielkast te recupereren.
Hans Verbeke Het slachtoffer parkeerde z'n Toyota Yaris op de pechstrook, stapte uit en probeerde zijn verloren wielkast te recupereren.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jelle Waterschoot

  Amaai. In eerst geval, mijn deelneming aan de achterstaanden. Ik hoop dat ik ditzelf nooit moet meemaken en hoop dat de "aanrijder" ooit nog achter het stuur durft te kruipen. Als ik het zo lees.

 • Brecht Declercq

  Pierre het was weldegelijk een wielkast. De binnenkant die het koetswerk beschermt tegen water en vuil dus. Ik heb gezien hoe ze los kwam, op de middelste rijstrook terecht kwam en hoe de man zich op de pechstrook parkeerde.

 • Miel Schaker

  Pierre, is de plastic schelp die het vuil tegenhoudt achter het spatbord.

 • pierre vanrijssel

  kan iemand mij uitleggen wat een 'wielkast' wel kan zijn? Ik dacht eerder dat het over een wieldeksel zou kunnen gaan. Graag een beetje' zorgvuldig' taalgebruik aub. Op de foto die u afdrukt ontbreekt m.i. geen 'kast' noch 'deksel'...

 • Eli Cardoza

  wat een drama... voor de familie van de overleden man en ook de jongen die hem aangereden heeft....