Man (38) krijgt 4 jaar cel in beroep voor moordpoging in Moorsele

Han Verlinde ontsnapte aan de dood na de steekpartij.
Lieven Samyn Han Verlinde ontsnapte aan de dood na de steekpartij.
Een 38-jarige man uit Moorsele (Wevelgem) heeft in het Gentse hof een celstraf van vier jaar gekregen voor een moordpoging. In de nacht van 20 op 21 juli vorig jaar gaf hij op het trottoir voor café De Klokke in Moorsele na een discussie de 45-jarige Han Verlinde een messteek in de buik. Het slachtoffer overleefde ternauwernood. In eerste aanleg kreeg de man 4 jaar cel, in beroep werd deze straf bevestigd.

Zowel Kevin C. als Han Verlinde waren die nacht in het café langs de Ieperstraat aanwezig. Han had er een shift als kelner opzitten en dronk nog een glas, C. was er als klant. Han had C. aangesproken omdat hij enkele vrouwen telefonisch lastigviel. Aanvankelijk leek het alsof C. onverschillig reageerde. Hij verliet het café rustig. De cafébazin hoorde hem bij het verlaten van het café wel nog roepen “Nu is het aan mij”. Even later keerde Kevin C. inderdaad terug, met een keukenmes in de hand. Hij stak Han Verlinde, die ondertussen buiten voor het café een sigaretje stond te roken, in de zij. Hij vluchtte, gooide het mes in een rioolputje weg, maar kon uiteindelijk toch opgepakt worden.

Geen vitale organen

Volgens de advocaat C. had haar cliënt nooit de bedoeling om hem te doden, “Hij verklaarde dat hij wist dat hij geen vitale organen ging raken.” Maar het slachtoffer had veel geluk, een spoedoperatie heeft zijn leven gered. De man had twee geperforeerde darmen. De advocaat haalde ook de uitlokking aan. “Het slachtoffer verklaarde bij het politieverhoor dat hij C. provoceerde. Hij zei ook ‘Ik zal op uw tote slaan, ik heb er zin in.’ Mijn cliënt kan zich niet goed beheersen. Bij confrontaties wordt hij angstig en boos. Bovendien had hij die avond al 19 pintjes op”, aldus zijn advocaat, die een probatiestraf met uitstel vroeg. “De maatschappij is beter af als mijn cliënt werkt aan zijn problemen. Als hij uit de gevangenis is, kan hij ook beginnen met het slachtoffer te vergoeden.”

Gevaar op recidive

De procureur-generaal in beroep had weinig medelijden met C. Hij is dan ook geen onbekende voor het gerecht. Halfweg 2016 liep hij al eens een celstraf van drie jaar op, waarvan één jaar effectief, omdat hij een brandbom naar de woning van zijn moeder had gegooid. “Dankzij de snelle interventie van de hulpdiensten heeft Verlinde het overleefd. Een kwartier later en hij zou er niet meer zijn. Iedereen is bang van de beklaagde, er is ook een groot gevaar op recidive”, aldus de procureur-generaal die zes jaar cel cel vorderde. Het hof sprak de bevestiging van straf uit, vier jaar cel.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.