Maar één kans om centrum te vernieuwen

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN WEVELGEM

Het Guldenbergplein zal de komende jaren een metamorfose ondergaan. De huidige CD&V-meerderheid stelde onlangs de plannen voor.
Visualisaties Ruben D'Haene Het Guldenbergplein zal de komende jaren een metamorfose ondergaan. De huidige CD&V-meerderheid stelde onlangs de plannen voor.
Wordt de metamorfose van hartje Wevelgem een succes? Op het programma staat de heraanleg van het Gemeenteplein en Guldenbergplein, de komst van nieuwe parkings, de bouw van een nieuw zwembad en de komst van woongelegenheden op de plek van het oude zwembad.

N-VA veegt het masterplan resoluut van tafel. De partij wil niet dat er parkeerplaatsen in het centrum geschrapt worden en vindt het inplannen van extra ruimtes voor winkels op het Guldenbergplein een slecht idee. "De tendens van online shoppen en baanwinkels langs de N8 zorgen voor winkelleegstand in het centrum", zegt kopman Henk Louf. "Extra winkelruimtes creëren, is kiezen voor nog meer leegstand. Ook de inplanning van het nieuw zwembad (vlak bij sporthal De Vlaschaard in de Menenstraat, nvdr.) is een miskleun. Het is niet centraal genoeg voor inwoners van Gullegem en Moorsele, die ook meetellen", aldus Louf.


CD&V-kopman Jan Seynhaeve benadrukt dat het aantal parkeerplaatsen niét zal verminderen. "Er komt wel meer ruimte voor zwakke weggebruikers, meer groen en meer publieke ruimte met vooral extra horeca, terwijl we er ook voor zorgen dat je nog in het centrum van Wevelgem kan wonen."


Sp.a en Open Vld pleiten als extra punt voor een fiets- en voetgangerstunnel tussen het Gemeenteplein en Guldenbergplein. "Waardoor je het verkeerslicht ter hoogte van café Barbara kan wegnemen", zegt sp.a-kopman Francies Debels. "We opteren ook voor een ploeterbad, zoals vroeger in het park van Wevelgem."


Benoît Verstraete van Open Vld zegt dat een nieuwe parking onder het Gemeenteplein zeker voldoende capaciteit moet hebben.

Autoluw centrum

Ook Groen heeft aandachtspunten. "Zoek nog een goede locatie voor een sporthal in het centrum", zegt lijsttrekker Carlo De Winter. "En ontsier straks het Guldenbergplein niet met een tiental parkeerplaatsen. Dat is niet nodig. En langs de Grote Markt enkel nog los- en laadplaatsen. Een autoluw centrum stimuleert mensen om minder de wagen te gebruiken."


Vlaams Belang wil geen extra flats in het centrum. "Hoe meer flats, hoe meer auto's", zegt kopvrouw Carine Quidousse. (LPS)