Leerlingen houden fluorun om juf Marlies (35) te steunen: “Ontroerd toen ik hoorde dat opbrengst naar Mucovereniging zou gaan”

School zamelt 8.650 euro in, ook voor vzw Cri-du-Chat en mugheli

De leerlingen van het eerste leerjaar liepen enthousiast mee.
Maxime Petit De leerlingen van het eerste leerjaar liepen enthousiast mee.
650 leerlingen van de drie afdelingen van de gemeentelijke basisschool Wevelgem hebben vrijdag in fluokledij gelopen in het park van Wevelgem voor de Warmste Week. Ze zamelden zo in totaal 8.650 voor drie goede doelen: de Mucovereniging, de mugheli en de vzw Cri-du-Chat. Deze keuzes zijn niet toevallig. De leerlingen steken onder meer juf Marlies Soen (35), die lijdt aan muco, een hart onder de riem. 

“Het is de eerste keer dat we zo’n actie voor de Warmste Week doen”, vertelt juf Leen Wybaillie van de gemeentelijke basisschool. “We hebben ervoor gekozen om met alle leerlingen een Fluorun For Life te doen in het gemeentepark in Wevelgem. Ze konden rondjes lopen op een afgebakend parcours in het park en ook in de de sporthal. De bedoeling was dat ze zich allemaal lieten sponsoren door familie en vrienden. In totaal hebben we precies 8.650 euro ingezameld, dat is ook het de postcode van Wevelgem.” 

Juf Marlies Soen is mucopatiënt en is geroerd door de inspanningen van de school.
Maxime Petit Juf Marlies Soen is mucopatiënt en is geroerd door de inspanningen van de school.

Vaak ziek

De basisschool koos drie goede doelen uit, telkens met een goede reden. Eén van die goede doelen is de Mucovereniging. “Toen ik hoorde dat ze de Mucovereniging hadden uitgekozen als goed doel, was ik ontroerd”, vertelt Marlies Soen (35) die lesgeeft in het tweede leerjaar en muco heeft. “Ik geef halftijds les en dat lukt wel. Als mucopatiënt heb ik vooral last van mijn longen en loop ik heel snel luchtweginfecties op. Door de ziekte val ik af en toe eens wat langer uit. De leerlingen in het tweede leerjaar zijn nog te jong om echt te begrijpen wat ik heb. Toen ik nog lesgaf in het vierde leerjaar, legde ik hen dat wel uit en gaf één keer per jaar een les over muco. Op dit moment voel ik me goed, het is al slechter geweest. Ooit ben ik nog eens les komen geven met een baxter, maar ik ben nu ook proefpersoon voor medicijnen en die werken heel goed bij mij.” 

Onderzoek

De ziekte blijft echter levensbedreigend. De gemiddelde levensverwachting voor wie lijdt aan mucoviscidose is nu 40 jaar. “Maar daar probeer ik zo weinig mogelijk aan te denken”, zegt Marlies. “Die gemiddelde leeftijd gaat ook steil de hoogte in, toen ik geboren werd lag die gemiddelde leeftijd nog op tien jaar. Er gebeurt heel veel onderzoek naar de ziekte en dat levert ook op. Daarom ben ik blij dat het geld naar de Mucovereniging gaat omdat zij die onderzoeken steunen.”

Fluorun Wevelgem - Juf Marlies Soen (links) tussen de kinderen
Maxime Petit Fluorun Wevelgem - Juf Marlies Soen (links) tussen de kinderen

Mugheli en vzw Cri-du-chat

Naast de Mucovereniging koos de school ook de mugheli en vzw Cri-du-chat als goede doelen. Eén van hun leerlingen, Babette (4), raakte afgelopen zomer zwaargewond bij een auto-ongeval toen ze bij haar grootouders achteraan in de auto zat. Het meisje werd met de mughelikopter naar het ziekenhuis gebracht. “Dankzij die snelle interventie herstelt Babette goed”, lieten haar ouders eerder al optekenen. Ook de keuze voor de vzw Cri-du-Chat is niet toevallig. Het zusje van een leerling heeft de aangeboren afwijking. “Die 8.650 euro delen we netjes door drie. Zo gaat er 2.883 euro naar elk goed doel”, zegt juf Leen Wybaillie. “Op 19 december gaan we met de 212 leerlingen van het vierde, vijfde en zesde naar Kortrijk om het geld af te geven aan Studio Brussel in Kortrijk. We zijn met iets te veel om de boot te nemen, dus gaan we met de trein.”

Leerling Babette met haar knuffelpiloot. Ze herstelt wonderwel na een zwaar auto-ongeval dankzij de snelle tussenkomst van de mugheli afgelopen zomer.
Maxime Petit Leerling Babette met haar knuffelpiloot. Ze herstelt wonderwel na een zwaar auto-ongeval dankzij de snelle tussenkomst van de mugheli afgelopen zomer.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.