Koppel uit Wevelgem start webshop met veganistische producten: “Vonden zelf niet meteen een plekje om onze producten te vinden, dus starten we er zelf mee”

Jordy De Frène en Nona Van Lancker starten met hun webwinkel Veganly
Alexander Haezebrouck Jordy De Frène en Nona Van Lancker starten met hun webwinkel Veganly
Het jonge koppel uit Wevelgem Jordy De Frène (23) en Nona Van Lancker (25) start met een webshop voor veganistische producten. Zelf leven ze ongeveer één jaar veganistisch, maar vonden ze niet meteen een plekje in de regio waar ze zich goed bij voelen om producten aan te kopen. “We starten met verzorgings- en bamboeproducten, maar willen dat snel uitbreiden met voeding en meer”, vertellen Jordy en Nona. 

Ze zijn ondertussen al zo’n tien maanden bezig met de voorbereidingen en eindelijk staat hun webshop Veganly online. “De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we heel wat vertraging hebben opgelopen”, vertelt Jordy De Frène. “Ook nu nog wachten we op heel wat producten vanuit het buitenland. Onze voedingsproducten en herbruikbare coconut bowls moeten nog geleverd worden, maar we wilden niet langer wachten om de winkel online te zetten.” 

Wat je wel al kan bestellen zijn verzorgingsproducten zoals shampoo, conditioner, nog andere schoonheidsproducten en producten uit bamboe zoals tandenborstels, rietjes en lepels. “Alles is handgemaakt en 100 procent vegan en zero waste gemaakt. Alles wordt gemaakt onder de merknaam Veganly. De producten komen voornamelijk uit Norwich in Engeland. Daar is vegan enorm groot.”

Enkele producten van Veganly
Veganly Enkele producten van Veganly

Na de uren

Jordy en Nona hebben hun webshop na hun uren opgericht. Jordy werkt als lijnoperator bij Alpro en Nona is bediende bij de vakbond ABVV. “En ik hoop dat we in de toekomst nog minder vrije tijd hebben”, lacht Jordy. Het koppel bedacht niet alleen een webshop, maar ook een logo, merknaam, noem maar op. “We willen een totaalconcept creëren een ‘safe haven’ zijn voor veganisten. In de regio is deze webshop toch redelijk uniek en we hebben grootse plannen. Dé grote droom is om in de regio het eerste Vegan-takeawayrestaurant te kunnen openen. Maar eerst deze webshop dus, waarvan we hopen om snel te kunnen uitbreiden. Nu opereren we nog vanuit een omgebouwde slaapkamer bij ons thuis.”

Gezichtsmaskers van Veganly
Alexander Haezebrouck Gezichtsmaskers van Veganly

Zelf veganistisch

Jordy en Nona zijn uiteraard zelf veganistisch. “We proberen zo weinig mogelijk plastic afval te hebben, eten niets waarvoor dieren zijn geslacht en letten ook op wat we kopen als kledij”, vertelt Jordy. “Dat gaat heel ver inderdaad, maar dit is hoe we willen leven. Veel mensen beseffen niet wat ze precies in hun mond steken, dat kan soms tot discussies leiden op het werk. We waren eerder al langer vegetarisch. Een goeie vriend van mij is veganistisch en hij duidde enkele pijnpunten aan zoals het drinken van melk, waardoor Nona en ik ongeveer een jaar geleden de klik hebben gemaakt. In winkels vind je al veel vegetarische en veganistische producten, maar we misten toch een eigen plaatsje voor veganisten waar je kan shoppen. Daarom hebben zijn we begonnen met de webshop.” 

Wie geïnteresseerd is, kan een kijkje nemen op www.veganly.be

Enkele producten van Veganly: rietjes uit bamboe
Veganly Enkele producten van Veganly: rietjes uit bamboe
Veganly
Alexander Haezebrouck Veganly