JCI organiseert sportieve busreis naar Bourgondië voor MS-patiënten: “Sommigen van ons zijn al jaren niet meer weg geweest”

De 14 MS-patiënten en hun  begeleiders zijn klaar voor de busreis naar Frankrijk
Henk Deleu De 14 MS-patiënten en hun begeleiders zijn klaar voor de busreis naar Frankrijk
Zaterdagmorgen vertrokken 14 MS-patiënten voor een vijfdaagse busreis naar de Bourgondiëstreek in Frankrijk. Het initiatief kwam van JCI (organisatie van jonge ondernemers) die de reis mogelijk maakten met het MS huis Menen. “Dit is een geschenk uit de hemel.” 

“Elk jaar proberen we met JCI iets zots te doen”, zegt Steven Dekyvere van JCI. “Zo bouwden we al eens een pop-upbar in een autogarage. Deze keer kwamen we op het idee om een MS Buddy Challenge te organiseren waarbij we als buddy MS-patiënten bijstaan, zodat deze mensen ook nog eens op reis kunnen gaan. Een grotere uitdaging dan eerst gedacht en dus klopten we aan bij Marleen van het MS huis in Menen, die zelf ook al 25 jaar MS-patiënte is. Zij is de perfecte vrouw geweest om ons te begeleiden en ons te wijzen, waarop we allemaal moesten letten.” Marleen Deruytere van het MS huis was in de wolken, toen ze van het initiatief hoorde. “Dit is zo mooi”, zegt ze. “Omdat ze spreken over een sportieve en uitdagende vakantie had ik wel even schrik dat er niet zoveel kandidaten zouden zijn. Maar ze maakten al snel duidelijk dat niets moet, maar alles mag. Als we eens een slechte dag hebben, dan is het maar zo en kunnen we een activiteit overslaan. Daarom was iedereen erg enthousiast en was het niet moeilijk om kandidaten te vinden voor de reis. Sommigen van ons zijn al jaren niet meer op reis geweest en staan te popelen om zaterdag te vertrekken, dit is echt een unieke belevenis voor ons. Een geschenk uit de hemel.”

De bus werd deze ochtend geladen en daarna stapte iedereen op.
Henk Deleu De bus werd deze ochtend geladen en daarna stapte iedereen op.
Van links naar rechts: Stijn Boussemaere, Lieselot Verduyn, Steven Dekyvere, Marleen Deruytere, Michiel Dejaegher, Katrien Minne en Veronique Bonduelle
Alexander Haezebrouck Van links naar rechts: Stijn Boussemaere, Lieselot Verduyn, Steven Dekyvere, Marleen Deruytere, Michiel Dejaegher, Katrien Minne en Veronique Bonduelle

Kinesisten 

“Het grootste obstakel voor MS-patiënten om op reis te gaan is dat er ter plaatse niet genoeg verzorging aanwezig is”, zegt Marleen. Dat heeft JCI opgelost door vier kinesisten, vijf verpleegkundigen en één neuroloog mee te menen op reis. “Die zijn al dan niet verbonden aan JCI en doen dit volledig op vrijwillige basis”, zegt Steven Dekyvere. “Daarnaast gaan nog 21 mensen van JCI mee als buddy. De bedoeling is om hen zo goed mogelijk bij te staan en te helpen waar nodig. We hopen dat het voor hen een onvergetelijke ervaring zal zijn.” Bij enkele van de MS-patiënten gaat ook hun partner mee. “Zij weten als geen ander hoe hun partner op sommige situaties reageert en kan dan op tijd alarm slaan indien nodig”, zegt Marleen. De reizigers betalen een kleine vergoeding om mee te gaan, maar JCI organiseerde ook een Comedy Night en een quiz om geld in te zamelen voor de reis. Zaterdagochtend om 7 uur werd er verzameld aan het gebouwen van reisorganisatie Herman & Vandamme in Menen.  Na een koffiekoeken en een tas koffie stapte de groep de bus op en vertrok richting Frankrijk. “Het is een heel mooi initiatief en ik ben blij dat ik hieraan kan deelnemen”, zegt Pascal Vandevoorde (42) uit Passendale. “Ik ben wel al vaker op reis geweest, in tegenstelling tot sommige andere mensen hier. Het is wel fijn dat je op deze reis bijna iedereen kent die meegaat. Proficiat aan de organisatoren.” De deelnemers weten niet wat hen te wachten staat, want het programma blijft een verrassing tot ze ter plaatse zijn. “Maar wij zorgen op onze beurt ook voor een verrassing voor de begeleiders”, zegt Marleen nog. 




Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.