Industrie is belangrijk, maar aandacht voor groen ook

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN

Industriezones zijn belangrijk, maar er moet ook voldoende aandacht zijn voor meer groen en voor zwakke weggebruikers.
Foto Deleu Industriezones zijn belangrijk, maar er moet ook voldoende aandacht zijn voor meer groen en voor zwakke weggebruikers.
Er gaat veel aandacht naar miljoeneninvesteringen om industriezones herin te richten, maar is er ook genoeg aandacht voor groen? Of is het evenwicht zoek?

"De revitalisering van industriezones omvat ook gescheiden riolering, fietspaden, aandacht voor zwakke weggebruikers en een kwaliteitsvolle inrichting met groen", benadrukt burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V). "Maak ook de wegen naar de industriezones fietsvriendelijk", pikt Groen-kopman Carlo De Winter in. "De voorbije legislatuur werd maar één fietstraject verbeterd: de Wittemolenstraat. Maar ook de Warande-, Bissegem- en Ledegemstraat en Bergelen moeten aangepakt worden."


Vlaams Belang roept op meer langs de Leie naar het werk te fietsen. Sp.a vindt dat industriegebieden moeten voldoen aan de verwachtingen van grote ondernemers. "Ze zorgen voor tewerkstelling, veel van onze inwoners werken in eigen gemeente, wat niet onbelangrijk is", vindt kopman Francies Debels. "Heb ook aandacht voor groene omgevingen en veilige fietspaden en voorzie voldoende vuilnisbakken."


N-VA pleit ervoor milieuvriendelijke investeringen te ondersteunen. "Want vandaag zijn industriëlen zich steeds meer bewust van de noodzaak om zorg te dragen voor het milieu", meent lijsttrekker Henk Louf. "Moedig dat aan. Industrie moet bijdragen tot het milieu in plaats van deze extra te belasten. Ondersteun bijvoorbeeld energiebesparingen en productie van groene energie. Moedig recyclage aan. Hou verder rekening met zwakke weggebruikers bij de inrichting van industriezones, zodat werknemers het aangenaam vinden naar het werk te stappen of te fietsen."


Ook Open Vld ziet geen tegenstelling in economische investeringen versus investeren in groen en verkeersveiligheid. "Neem nu de aanleg van een parking voor vrachtwagens waar truckers veilig kunnen parkeren en overnachten en er sanitair hebben. Om maar te tonen hoe economische investeringen ook op andere vlakken een meerwaarde kunnen hebben", besluit Benoît Verstraete. (LPS)