Groenzone wordt deze maand afgewerkt

BINNENKORT NIEUWE ONTMOETINGSPLEK OP OUDE SITE TER MOTE

Eén van de nieuwe petanquebanen die binnenkort kan gebruikt worden.
Foto Maxime Petit Eén van de nieuwe petanquebanen die binnenkort kan gebruikt worden.
De nieuwe groenzone op de voormalige site Ter Mote wordt deze maand afgewerkt. De site waar het voormalige rusthuis vorig jaar tegen de vlakte ging, wordt nu een groene omgeving waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten. Zo komen er kubb-velden en petanquebanen, en de leerlingen van basisschool Sint-Paulus zullen er een dierenparkje onderhouden.

In oktober 2013 verhuisden de 60 rusthuisbewoners van woonzorgcentrum Ter Mote naar het gloednieuwe woonzorgcentrum Elckerlyc in Wevelgem. Ter Mote was na 41 jaar sterk verouderd geraakt, en een volledig nieuw gebouw zetten bleek een betere optie dan Ter Mote te renoveren.


Nadat het gebouw eerst nog anderhalf jaar dienst deed als noodbib, tijdens de werken aan de hoofdbibliotheek in het park, ging het vorig jaar tegen de vlakte. "We zijn al vrij snel tot het idee gekomen dat we op de site een 'seniorenbestemming' wilden geven', zegt schepen Stijn Tant (CD&V). "De site had uiteraard al die tijd rusthuis Ter Mote geherbergd, maar vlakbij heb je ook het OCMW, het woonzorgcentrum Sint-Camillus, en de serviceflats ter Meersch. We hebben er even aan gedacht om op die locatie ook de bouw van extra serviceflats mogelijk te maken, maar aangezien de nood daaraan voorlopig wat lijkt stil te vallen, hebben we dat idee weer in de kast opgeborgen. Mocht er in de toekomst toch ooit weer een grote nood zijn aan dergelijke initiatieven, kunnen we dit perceel toch aansnijden."

Het gras van de groenzone is al gezaaid.
Maxime Petit Het gras van de groenzone is al gezaaid.

"Voor jong en oud"

Op basis van een participatieproject, waarbij zowel ouderen, de jeugddienst, het OCMW als de aanpalende school werd betrokken, werd uiteindelijk beslist om van de site Ter Mote een ontmoetingsplaats te maken, waar zowel jonge als oude inwoners terecht kunnen. Zo worden onder meer kubb-velden en petanquebanen aangelegd, komt er een openbare barbecue, zitbanken, plantbakken voor groenten en kruiden, en enkele speelelementen.


"De site moet een aantrekkelijke ontmoetingsruimte worden voor jong en oud, voor de buurtbewoners en personeel van de omliggende scholen, OCMW, woon- en zorgcentrum,... pal in het centrum van de gemeente. Een barbecue en wat groen kunnen die ontmoetingen alleen maar stimuleren."


In totaal wordt 73.000 euro geïnvesteerd in de omgeving.


De leerlingen van basisschool Sint-Paulus zullen er een dierenparkje onderhouden, met wat konijnen en kippen. "Niet dat ze op school ruimte te kort komen, maar de leerlingen op die manier naar de groenzone halen, zal de wisselwerking tussen de verschillende leeftijdsgroepen alleen maar ten goede komen."


De werken zouden eind deze maand afgerond moeten zijn, maar echt áf zal de groenzone nog niet zijn. "Er moet nog gras gezaaid worden, en wat groen aangeplant worden, en spijtig genoeg kan dat niet in de winterperiode."