Gemeente brengt hulde aan oorlogsheld

De gemeente hield een herdenking aan het graf van Lode de Boninge.
Foto Deleu De gemeente hield een herdenking aan het graf van Lode de Boninge.
De gemeente Wevelgem heeft afgelopen weekend hulde gebracht aan Lode de Boninge (22), die honderd jaar geleden aan het front in Nieuwpoort om het leven kwam.

De jongeman droomde van een leven als missionaris bij de Witte Paters in Afrika, maar zijn missie aan het front zou zijn laatste worden. Als overtuigde Vlaming liet hij zich opmerken aan het front, een reden waarom hij gisteren herdacht werd. Tijdens de plechtigheid op de begraafplaats nam Guido Moons, voormalig voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging, het woord. "Toen hij als novice opgeroepen werd om mee te strijden aan het front, wilde hij als brancardier zijn plicht vervullen. Hij werd ook hoofdopsteller van het frontkrantje voor de soldaten in de loopgrachten."


"Het siert de gemeente dat oorlogshelden herdacht worden", zegt ook pater Philippe De Vestele van de Witte Paters. "Lode heeft zijn levensdroom nooit kunnen verwezenlijken. Op 6 mei 1918 begon een Duits offensief aan het front. Lode snelde naar de loopgrachten om gewonde soldaten bij te staan. Hij marcheerde door de loopgraven tot een obus daar een eind aan maakte."


Naar aanleiding van de herdenking werd een ook fietstocht naar enkele herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog gerealiseerd. De fietstocht van 27 kilometer start aan het graf van Lode de Boninge. (XCR)