Franse trucker die fietser doodreed in Wevelgem, “woont te ver” om naar zijn proces te komen

Fietser André Martin was volgens de verkeersdeskundige wel degelijk zichtbaar voor de trucker.
Lieven Samyn Fietser André Martin was volgens de verkeersdeskundige wel degelijk zichtbaar voor de trucker.
Nicolas R., een Franse trucker, mag van de politierechter in Kortrijk drie maanden niet rijden. Hij kreeg ook drie maanden celstraf met uitstel. In januari 2018 reed hij in Wevelgem de gepensioneerde fietser André Martin aan. De 74-jarige man overleed enkele uren later. Opmerkelijk: R. daagde niet op voor zijn proces. “Hij woont te ver”, zegt zijn advocaat.

André Martin werd in Wevelgem op zijn fiets aangereden door een vrachtwagen die vanuit de Kortrijkstraat opdraaide naar de snelweg E403. Trucker Nicolas R. had ‘m niet gezien. De fietser werd enkele meter meegesleurd en raakte levensgevaarlijk gewond. Hij werd ter plaatse gereanimeerd maar overleed enkele uren later in het ziekenhuis. Het dossier werd begin april gepleit voor de Kortrijkse politierechtbank. Het beklaagdenbankje bleef echter leeg. “Mijn cliënt woont vijf tot zes uur rijden van hier, het is te ver om naar Kortrijk te komen”, legde zijn advocaat uit. “Zijn werkgever wil ook niet dat hij de moeite doet om zijn proces bij te wonen.” De bedenkelijke frons op het gezicht van de politierechter maakte duidelijk hoe matig ze dit maar kon appreciëren.

Fietser was duidelijk zichtbaar

De verkeersdeskundige die het ongeval onderzocht, kwam tot de conclusie dat fietser André Martin wel degelijk zichtbaar was voor de trucker. ‘Gedeeltelijk maar wel voldoende zichtbaar’, zo meldt het expertiseverslag. “De zon stond weliswaar hinderlijk en dat vereiste een hoog aandachtsniveau van de trucker maar het ongeval was perfect vermijdbaar.” De politierechter volgde die bevindingen. Ze veroordeelde R. tot een rijverbod van drie maanden, een boete van 2.000 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. Zijn werkgever moet opdraaien voor de schadevergoeding aan de nabestaanden van de fietser.

Slachtoffer André Martin.
Lieven Samyn Slachtoffer André Martin.

Blanco strafregister

“De chauffeur heeft onvoldoende gekeken bij het afslaan op de rotonde”, motiveert de rechter haar vonnis. “Hij verleende geen voorrang aan de tweewieler en bracht het slachtoffer in gevaar. Zijn grote onvoorzichtigheid en foutief rijgedrag heeft geleid tot de dood van de fietser die zich reglementair in het verkeer bevond.” De rechter hield wel rekening met het blanco strafregister van de trucker.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • FILIP LEFEBVRE

  Dit is echt een slag in ons gezicht,zo onmenselijk,hoe hard kunnen sommige mensen toch zijn!

 • Jan Verstrepen

  Dan maar veroordelen voor moord en een internationaal aanhouding bevel uitschrijven dat is in ieder geval een stuk uitschot. Zijn naam en adres en foto op media zetten zodat iedereen kan weten wat een uitschot dat is.

 • peter destoop

  zwaar " bij verstek" veroordelen met gevangenisstraf, aanhouden en direkt hier in de gevangenis stoppen.

 • Peter De Decker

  Sorry, maar als je geen moeite doet om naar de rechtszaak te komen. Dit is ook een dubbele slag in het gezicht van de nabestaanden.

 • guy goethals

  Voila mijnheer stuurt zijn kat naar het proces. Hij krijgt nu 3 maand rijverbod. Dwz mag 3 maand niet in België rijden maar mag die 3 maand wel verder in Frankrijk blijven rijden.