DE PARTIJEN DOORGELICHT

WEVELGEM

De lijst van

CD&V

is sterk met ervaring en verjonging. Er zijn dertien nieuwe kandidaten, waaronder zes jongeren, zoals student Bas Surmont (22). Die liet zich onlangs nog 22 uur in een glazen box in het centrum opsluiten om op een laagdrempelige manier Wevelgemnaren te ontvangen en over politiek te praten. Het CD&V-machtsblok lijkt onaantastbaar. De bevolking heeft veel vertrouwen in burgemeester Jan Seynhaeve. Het is enkel uitkijken voor N-VA.


Ook de lijst van

N-VA

is vernieuwend. Met Henk Louf als kopman strikt N-VA een witte raaf in de politiek. De zaakvoerder van Isola Fashion heeft veel invloed. Ook hier is er een reeks nieuwkomers, met als lijstduwer sterke man Filip Daem. N-VA kan wel verrassend uit de hoek komen. Maar CD&V in de problemen brengen, lijkt dan wel weer moeilijk, want N-VA heeft te weinig medestanders om een coalitie te vormen tegen de christendemocraten.

Groen

wil van twee naar vier zetels en kan een sleutelrol spelen. Groen lijkt namelijk bereid om een coalitie te vormen met CD&V en zo mee te besturen, indien CD&V de absolute meerderheid zou verliezen. Bij Groen trouwens ook veel vernieuwing op de lijst.


De trend van vernieuwing zet zich ook bij

sp.a

door, want de socialisten pakken met zestien nieuwe namen uit. Gemeenteraadslid Francies Debels trekt de lijst. Afwachten of de partij de drie zetels kan behouden, want Groen is in opmars.

Open Vld

trekt met een onvolledige lijst, er staan zeventien kandidaten op, naar de kiezer. De liberalen raakten zes jaar geleden niet in de gemeenteraad, maar nu lijkt een zetel haalbaar, met Benoît Verstraete als nieuwe kopman. Hij is onder andere ondernemer, mede-organisator van het voorbije WK-dorp Duivels Park en speler bij Basket Team Holstra Wevelgem-Moorsele.


Ook de lijst van

Vlaams Belang

is onvolledig met maar zeven kandidaten. Carine Quidousse is kopvrouw. De partij wil van een naar twee zetels groeien, al is het niet zeker of dat met deze kleine lijst haalbaar is.