300.000 bijen zoemen op dak van grootste
tuincentrum van België

Een archiefbeeld van honingbijen.
Reuters Een archiefbeeld van honingbijen.
Famiflora in Moeskroen liet zes bijenkasten op het dak van het grootste tuincentrum van ons land plaatsen. “We zetten ons zo in voor het in stand houden van de biodiversiteit en het tegengaan van de jaarlijkse afname van bijen”, zegt Fabien Sobiecki, marketing manager van Famiflora. Het tuincentrum heeft veel klanten uit onze regio.

Een bijenkast telt zo’n 50.000 bijen. Er zoemen in totaal dus 300.000 bijen op het dak van Famiflora, met een oppervlakte van 23.000 vierkante meter. “Het gaat om de Carnica-bij”, zegt Fabien Sobiecki. “Een opvallend zachtaardige soort, ideaal om te imkeren. De Carnica-bij is herkenbaar aan haar grijze kleur. De bijenkasten zijn geplaatst door Dieter Deleu van imkerij Honeybeez uit Wevelgem. Dieter is een professionele imker, die zich met heel veel passie ontfermt over het opvolgen en onderhouden van onze bijenkasten. Een bijenkast brengt per jaar ongeveer 15 kilogram honing op. Famiflora trakteert haar werknemers dagelijks op een vieruurtje. De pot Famiflora-honing zal dus bij onze personeelsleden nu zeker een plaatsje vinden naast de pot chocopasta”, knipoogt de marketing manager. “En we gaan de Famiflora-honing wellicht ook als spaaritem aanbieden bij onze klanten, in het spaarprogramma van onze gratis app.”

De bijenkasten staan op het dak van Famiflora.
Famiflora De bijenkasten staan op het dak van Famiflora.
De bijen hebben zicht op de parking.
Famiflora De bijen hebben zicht op de parking.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ghislain Samyn

  Jos , aub jongen met zo een negatieve instelling kan NIEMAND nog wat goed doen. Ik weet niet of het juist is wat je zegt maar een klein beetje positief zijn kan toch geen kwaad. Ik zie dan nog liever die honingbijen dan helemaal geen.

 • Jos Daniels

  “We zetten ons zo in voor het in stand houden van de biodiversiteit en het tegengaan van de jaarlijkse afname van bijen” aldus Famiflora. Dit is manifest onjuist. Verschillende onderzoeken hebben ondertussen uitgewezen dat de honingbij integendeel de biodiversiteit schaadt. Door hun dominante aanwezigheid graaien ze het eten uit de mond van de wilde bijen die daardoor in de problemen komen. Honingbijen zijn in feite hoevedieren die volledig afhankelijk zijn van de imker.

 • RIK SCHOONJANS

  Reclame voor hun zaak ja,maar verder niets.

 • Morren Lindsy

  Mooi initiatief!

 • Mario Tersago

  Hadden ze beter wel een groen dak voorzien.. met wat wilde bloemen en lavendel ofzo..