200 mensen willen in afvalcontainer gedumpte WOI-beeldjes ‘adopteren’

De 24 geredde beeldjes.
Alexander Haezebrouck De 24 geredde beeldjes.
De 24 beeldjes van het WOI-project ‘ComingWorldRememberMe’ die afgelopen weekend in een afvalcontainer in het containerpark in Gullegem belandden, hadden al snel zo’n 200 nieuwe kandidaat-eigenaars. Maar naar hen zullen de beeldjes allicht niet gaan. “We gaan eens samen zitten, maar wellicht maken we er iets groters van”, zegt kunstenaar Koen Vanmechelen. 

“Ik schrok natuurlijk toen ik hoorde over de gedumpte beeldjes”, vertelt kunstenaar Koen Vanmechelen uit Limburg. “Die beeldjes konden in november vorig jaar door iedereen die dat wou meegenomen worden. Dan zijn er natuurlijk enkele scenario’s mogelijk hoe die beeldjes uiteindelijk zullen eindigen. Maar met dit scenario, dat er 24 gedumpt zouden worden in het containerpark had ik nooit rekening gehouden.”

600.000

De installatie ‘ComingWorldRememberMe’ werd vorig jaar in De Palingbeek in Ieper opgebouwd. De 600.000 beeldjes stonden voor alle slachtoffers die tijdens WOI het leven lieten in België. Het indrukwekkende kunstwerk kon op heel wat belangstelling rekenen. “Als ik bedenk dat er 600.000 beeldjes waren en amper 24 daarvan in het containerpark terecht kwamen, dan kan ik het wel beter relativeren”, zegt Koen Vanmechelen. “Hoe die daar zijn terecht gekomen, weten we natuurlijk niet. Ik kan me wel inbeelden dat niet iedereen de emotionele waarde van die beeldjes kent. Ik heb nog gehoord dat kunstwerkjes bijvoorbeeld ergens aan een monument worden geplaatst, maar die dan door onwetende stadsdiensten worden opgehaald. Het kan ook een kwajongensstreek geweest zijn, of gewoon een persoon die die beeldjes in handen heeft gekregen maar die ze helemaal niet kent.”

Beeldjes van het WOI-beeldjesproject 'ComingWorldRememberMe’ werden gedumpt in het containerpark in Gullegem.
FB Beeldjes van het WOI-beeldjesproject 'ComingWorldRememberMe’ werden gedumpt in het containerpark in Gullegem.

Het nieuws van de gedumpte beeldjes veroorzaakte meteen een storm van verontwaardiging op sociale media. “We kregen ondertussen al zo’n 200 aanvragen van mensen die graag zo’n beeldje zouden willen hebben”, zegt directeur Joris Vandecasteele van de intercommunale Mirom in Menen. “Dat zijn er te veel om daar individueel op in te gaan. Een alerte burger had ons vrijdag gemeld dat die beeldjes daar lagen. Zaterdag voor het containerpark in Gullegem open gaat, hebben we de beeldjes er al uit gehaald. Gelukkig maar, de container zat al goed vol en voor hetzelfde geld was ze al opgehaald. De beeldjes staan voorlopig veilig bij ons. Samen met de provincie en de kunstenaar zullen we bekijken wat ermee moet gebeuren.”

Verontwaardiging

Kunstenaar Koen Vanmechelen is de afvalintercommunale dankbaar voor het alerte optreden. “Ik vind het heel mooi dat er meteen zoveel verontwaardiging was en er door de afvalintercommunale een reddingsoperatie is gestart voor de beeldjes. Ik ben hen heel dankbaar. Wat we met de gedumpte beeldjes precies gaan doen, weet ik nog niet. Maar ik vind wel dat we er misschien een groter kunstwerk mee moeten maken.”

Kunstenaar Koen Vanmechelen.
Eric Flamand Kunstenaar Koen Vanmechelen.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • nadine Nadine Martin

    Ze hadden ze beter aan de mensen uitgedeeld , heel triestig :(

  • Albert Hessens

    Ik vind het symbolisch ...