"Héél jammer, we kwamen goed overeen"

WERKNEMERS NEMEN AFSCHEID NU WEVELGEMSE VESTIGING ALLIANCE SLUIT

Gisteren namen de werknemers afscheid van elkaar.
Henk Deleu Gisteren namen de werknemers afscheid van elkaar.
De Wevelgemse vestiging van wasmachineproducent Alliance, het voormalige Ipso, is dicht. Voor 57 ontslagen werknemers was het gisteren de laatste werkdag. De overige 29 werknemers blijven aan de slag, maar zullen voortaan van thuis uit werken. "Het zal pas maandag goed doordringen dat we elkaar niet meer elke dag gaan zien", klonk het op de afscheidsdrink gisteren.

Het voormalige familiebedrijf Ipso in de Nieuwstraat in Wevelgem, dat in de jaren 70 werd opgestart, werd in 2006 door het Amerikaanse bedrijf Alliance International gekocht. In 2014 nam Alliance ook Primus over in Gullegem, eveneens een producent van industriële wasmachines. Primus had echter al een uitgebouwde productievestiging in Tsjechië en dus werd beslist om de productie van Ipso ook naar die vestiging in Tsjechië te verhuizen en de productieafdeling in Wevelgem te sluiten. 166 jobs gingen daardoor verloren.

Henk Deleu

Laatste dag

In oktober vorig jaar kregen de resterende werknemers te horen dat de hele Wevelgemse vestiging, in de volksmond nog altijd 'Ipso', zou sluiten. 57 mensen zouden hun job kwijt raken, de overige 29, die onder meer aan het werk zijn als verkopers en aankopers, zouden voortaan van thuis uit werken. Gisteren was de allerlaatste werkdag op de voormalige Ipso-site. "Het is eigenlijk opmerkelijk hoe hard iedereen zich heeft ingezet tot de laatste dag", zegt directeur Wilfried Bolsens, die binnenkort ook afscheid neemt van Alliance. "Er moesten nog heel wat taken volbracht worden, en iedereen heeft plichtsbewust geholpen die tot een goed einde te brengen. Niet evident uiteraard, onder de huidige omstandigheden. Het grootste deel van onze werknemers heeft intussen een nieuwe job gevonden, en ik merk dat ze daar wel enthousiast naar beginnen uitkijken."

"Sfeer was altijd goed"

"Ik heb hier 31 jaar gewerkt", zegt Martin Dejaegere (50). "Ik ben destijds als productiemedewerker begonnen, en ben door kunnen groeien tot onderhoudstechnicus. Wasmachines zijn altijd mijn passie geweest: hoe we hier kwaliteit maakten die levenslang meeging, daar ben ik nog altijd fier op. Ik heb hier ook altijd enorm graag gewerkt. De sfeer tussen alle werknemers onderling was écht goed."


"Naast mijn dagjob hier, was ik ook conciërge voor Ipso", zegt Herman d'Haene, die er ook 31 jaar werkte. "Het klopt dat de sfeer hier binnen het bedrijf altijd bijzonder goed was. Al moet ik toegeven dat het voor mij toch niet meer hetzelfde is geweest na de overname van Alliance." Herman heeft ook een job gevonden, bij de Vlaamse Overheid, als chauffeur. "De meesten van ons hebben intussen al een andere job gevonden. Voor mij zal het vooral maandag raar doen, wanneer ik niet om halfzes moet komen opendoen..." De collega's namen gisteren op een drink afscheid van elkaar. "De sfeer is een beetje dubbel", zegt Geert Vanhaverbeke, al 9 jaar IT-medewerker. "We weten inderdaad wel al een aantal maanden dat deze dag eraan kwam, maar het blijft moeilijk." "Het besef komt stilaan dat we elkaar niet meer elke dag zullen zien", zegt Irina Devos, die 7 jaar werkte als sales supporter. "Héél jammer, want alle collega's konden het goed vinden met elkaar."